επικοινωνία


…μόνο το 7% των νοημάτων που αντιλαμβανόμαστε μέσω της επικοινωνίας οφείλονται σε λεκτικά μηνύματα, ενώ το υπόλοιπο 93% αντιστοιχεί σε μη λεκτικά και στη γλώσσα του σώματος. Αυτό φανερώνει πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η μη λεκτική επικοινωνία στις διαπροσωπικές σχέσεις…

8 thoughts on “επικοινωνία

 1. Δεν το λέω εγώ, τα βιβλία και οι έρευνες το λένε. Εγώ έτσι κι αλλιώς τα λόγια άλλων μεταφέρω. Όσα μ’ αρέσουν, όσα με εντυπωσιάζουν.Καλώς ήλθατε Γ. (είδες τι αμίμητο στιλ; το χρησιμοποιώ κι εδώ γιατί αρέσει…)

  Μου αρέσει!

 2. Επέτρεψέ μου να έχω τις αμφιβολίες μου για τους παπάρες τους ψυχολόγους (αλήθεια,πιστεύεις ότι υπάρχει ψυχή?) , τους φροϋδιστές «επιστήμονες» , τις «έρευνές» τους και τα πορίσματά τους. Φυσικά υπάρχει και η παράμετρος της ποιότητας επικοινωνίας την οποία εσκεμμένα , επειδή μάλλον έτσι σε συμφέρει , την παραβλέπεις. Ας είναι , ότι πεις …Πάντως να ξέρεις ότι και η μη λεκτική επικοινωνία έχει το ενδιαφέρων της, εμένα μου αρέσει πάρα πολύ να ρεύομαι και να κλάνω και πίστεψέ με διασκεδάζω βλέποντας τους άλλους να προσπαθούν να καταλάβουν τι ήθελα να πω. Μερικοί καταλαβαίνουν τελικά τι ήθελα να πω με τις κλανιές μου, ότι δηλαδή έφαγα πολύ φασολάδα το μεσημέρι , οπότε αυτό φανερώνει το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η μη λεκτική επικοινωνία στις διαπροσωπικές σχέσεις. Θα μπορούσα να μιλήσω και για τα τους χιμπατζήδες αλλά έχω μια δουλίτσα , βασικά πρόφαση είναι γιατί είμαι και λίγο σνομπαρίας και την έχω δει και κάπως και πολύ μάγκας και καλά να πούμε…Υ.Γ Το σχόλιο για το στυλ δεν το έπιασα, περιορισμένης ικανότητας βλέπεις , για κάντο λίγο πιο λιανά να το καταλάβω…( κατά προτίμηση χρησιμοποίησε μη λεκτικούς τρόπους έκφρασης , ξέρεις εσύ , γλώσσα του σώματος και δεν συμμαζεύετε…)

  Μου αρέσει!

 3. Μια κουβέντα έγραψα, εκατό είπες. Δεν έγραψα δοκίμιο με θέμα την επικοινωνία.Έρευνες κάνουν και άλλοι εκτός από τους φροϋδιστές, δεν είναι οι μόνοι επιστήμονες.Τώρα αν παραβλέπω πράγματα σκόπιμα γιατί έτσι με συμφέρει, τι να σου πω; Ότι πείτε που λες κι εσύ.Και το κλάσιμο επικοινωνία είναι. Και το φτύσιμο και το βρισίδι και η ειρωνία. Και το χάδι και το βλέμμα και το φιλί…Αν θέλεις όμως να έχουμε επικοινωνία με κάποιο τρόπο, γιατί πρέπει να το λες τόσο επιθετικά; Δ.

  Μου αρέσει!

 4. Αφού λοιπόν έφαγα αγαπητέ βλάχο, γιατί ξέρεις , ακόμα κι εμείς οι υπερόπτες που ζούμε σ έναν άλλο πνε(υ)μ(α)(ε)τικό κόσμο , έχουμε βιολογικές ανάγκες, πάμε και στο δεύτερο θέμα μας.Ωραία τα στιχάκια σου , ίσως να μπορούσα να κάνω μια απόπειρα του στυλΝα μην μιλάς λοιπόν εσύ για τα σκοτάδια μου,έχω ένα τρόπο μαγικό , τα κάνω χάδια μου,κοιτά λιγάκι κακομοίρη τη ζωή σου ,να μη φοβάσαι ,το ξέρεις , εγώ είμαι μαζί σου…πάντα σε ρυθμό ραπ, έτσι ?Λοιπόν άκουσε μερικά πραγματάκια απλά για να τελειώνουμε. Η όποια κριτική σου έκανα εδώ μέσα ήτανε και είναι εντελώς καλοπροαίρετη , το ξέρεις πολύ καλά ότι έχω την ικανότητα και να προσβάλλω και να μειώσω και να χτυπήσω σε ευαίσθητα σημεία .Δεν το κανα ποτέ. Αν δεν κάνω λάθος σου στειλα κι ένα sms σε κάποια φάση και σου είπα πόσο πολύ μου άρεσε το κείμενο που είχες γράψει (δεν θυμάμαι τώρα ακριβώς ποιο είναι αλλά όντως ήτανε πολύ δυνατό )Άρα λοιπόν αυτό που είπες Εντάξει λοιπόν, ας γίνει σήμερα.Θέλεις να «κάψεις» γέφυρες;Μέσα είμαι.ήτανε κάτι που μάλλον το δημιούργησε το μυαλό σου , εσύ το ξεκίνησες , προφανώς γιατί το καλλιεργούσες καιρό μέσα σου. Παρόλα αυτά να ξέρεις ότι το κατανοώ και δεν με ενοχλεί.Νομίζω ότι αφορμή ήτανε αυτό που έγραψαΓάμησα εγώ λυγερές και μαύρους γάτους και ψυχώτιδες….Αρρωσταίνω… Εντελώς κακομοιριά και χάσιμο χρόνου….ταυτόχρονα είμαι θλιμμένος με μια θλίψη που σας περιέχει όλους σας γιατί καλώς ή κακώς (κακώς) απασχολήσατε-απασχολείτε? κάποιο μέρος της σκέψης μου…Κάνε μια προσπάθεια σε παρακαλώ να δεις ότι γράφω σε πληθυντικό , δεν με αφορά η λυγερή και η κάθε λυγερή ούτε ο κάθε μαύρος γάτος, μιλάω για το φαινόμενο «λυγερή» και όπως καταλαβαίνεις δεν είχα καμιά διάθεση κι ούτε μ ενδιαφέρει να κάνω προσωπική επίθεση στους «φίλους» σου. Φυσικά εσύ κατάλαβες πάλι ότι ήθελες να καταλάβεις , δεν πειράζει….Επίσης ήτανε μεγάλο λάθος που έσβησες τα σχόλια του μαύρου γάτου , τόσο γέλιο είχα χρόνια να ρίξω.Αυτά σταματάω αν και θα ήθελα να γράψω κι άλλα , η απύθμενη υπεροψία μου και η πνευματική ελίτ που ανήκω δεν μου επιτρέπουν να σπαταλήσω άλλο από τον πολύτιμο χρόνο μου. Κλείνοντας μόνο να σου κάνω μια παρατήρηση σε αυτόΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΙΣ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ «ΦΩΝΑΖΕΙΣ» ΔΕΝ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙΣ ΕΣΥ ΤΟ «ΝΟΗΜΑ» ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ!΄Ετσι νομίζεις….Υ.Γ Μίλησα για αυνανισμούς και παρεξηγηθήκατε , δες τα σχόλια στο τραγουδάκι σου , αφορά εμάς τους δυο αλλά όλοι είχαν κάτι να πούμε , αλλαξωκωλιές κάνετε αλλά δεν το καταλαβαίνετε ρε βλάχο , σου το λέω εγώ που όταν είχα μπλογκ εσύ δεν είχες υπολογιστή (ξέρω ξέρω , πνευματική ελίτ και υπερόπτης , ίσως θα πρεπε κι εγώ να πω Υο! Βλάχο!! Υοοοοο!!!!!!! και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα…)Υ.Γ.2. Δεν θέλω.

  Μου αρέσει!

 5. Γιατί τα λες στη νύφη να τα ακούει η πεθερά; Και γιατί αφού δεν θέλεις(;) δεν έχεις ανάγκη(;) για επικοινωνία, μας τη λες συνέχεια; Αυτό τι είναι; Κάνεις πρόβα για εθελοντής σε ιεραποστολή; Προσπαθείς να σώσεις το Βλάχο; Από τι; Από τον εαυτό του;Άμα δεν θες να μας (με) ξέρεις, άμα δεν θες επαφές, εξαφανίζεσαι απλά. Εγώ με το λίγο μυαλό που έχω και την επιλεκτική σκέψη, αυτό νομίζω. Εσύ θες, αλλά θες με τα δικά σου στάνταρ. Ε όχι ρε συ…. όχι.Δ.

  Μου αρέσει!

 6. Εδώ «πεθερά»….«Ο δρόμος προς την κόλαση, είναι στρωμένος με καλές προθέσεις»…Δεν αρνήθηκα ποτέ το «καλοπροαίρετό» σου. Όμως σε μια «επικοινωνία», οι παραχωρήσεις και οι συμβάσεις μπορούν να έχουν μερικές φορές ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία.(και για τα 2 μέρη ή τουλάχιστον για το ένα από αυτά).Από την μεριά σου, αυτό που εγώ εισέπραττα, ήταν πως ήθελες να θέσεις εσύ τα όρια και του «κανόνες».Πόσο καιρό έχουμε να «μιλήσουμε» ρε;Πότε ήταν η τελευταία φορά που επικοινωνήσαμε «ζωντανά»;Δεν γουστάρεις;Δεν είσαι σε «φάση»;Δεκτά όλα, στα πλαίσια του σεβασμού μου στο άτομό σου.Το δέχτηκα και μόνο κανένα μηνυματάκι αραιά και που.Δεν το γουσταρα, αλλά το δέχτηκα γιατί δεν μου αρέσει να πιέζω ανθρώπους και το ξέρεις.Μου έχεις «πει» αρκετά και σε πολλά έχω συμφωνήσει.Μην μου αφαιρείς όμως το δικαίωμα του ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΩ ΚΑΙ ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΤΩ Ο ΙΔΙΟΣ ΤΑ ΛΑΘΗ ΜΟΥ.«Αλαξοκωλιές», «ανούσια» κλπ.Που κατάλαβες οτι ΔΕΝ συμφωνώ με αυτό;Αναρωτήθηκες μήπως αν ΑΥΤΟ έχω «ανάγκη» αυτή την περίοδο;Σκέφτηκες πως ο καθένας έχει δικούς του ρυθμούς «αφομοίωσης και αντίδρασης» στα γεγονότα;Το «σεβάστηκες»;Πως;Φέρνοντάς με σε «απολογητική» φάση, προς «άγνωστους» σε εμένα ανθρώπους; (Ναι, ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΟΧΙ «ΧΡΗΣΤΕΣ»)Ξέρεις τον «σταυρό» που κουβαλάει η Λυγερή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ και πως λειτουργεί αυτή της η στάση στον ψυχισμό τον δικό μου, άσχετα με το τι γράφει ή πως εκφράζεται;Μπες στα blog της, αν δεν το έχεις ήδη κάνει.Πόσο ξέρεις εσύ (ή ο καθένας) τα δικά μου «σκοτάδια»;Πόσο ξέρω λοιπόν τα δικά σου;ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΩΣ ΚΑΘΟΛΟΥ.Η αναφορά μου στα «σκοτάδια» σου είναι η αίσθηση που εισπράττω.Μπορεί να είναι τελείως λάθος, αλλά αυτή είναι.Όσο για τα σχόλια του Γάτου που έσβησα, μου το ζήτησε ο ίδιος και το έκανα, όπως έχω κάνει και για άλλους στο παρελθόν.Ξέρεις καλά πως παλεύω με νυχια και με δόντια να ανακτήσω κομμάτια της ταυτότητάς μου που για πολλά χρόνια είχαν πέσει σε λήθαργο και ίσως ποτέ τελικά να μην τα καταφέρω.Η «επικοινωνία», έτσι όπως εσυ μου δείχνεις οτι την αντιλαμβάνεσαι (ή αν θέλεις όπως εγώ είμαι σε θέση να «αποκωδικοποιήσω»), δεν με «βοηθάει» φίλε.…και δεν έχω πια την πολυτέλεια του χρόνου με το μέρος μου, ή αν το θέλεις, ούτε τα «ψυχικά» αποθέματα…

  Μου αρέσει!

 7. Η γλώσσα του σώματος λαμβάνεται υπόψη από τον/την ψυχολόγο προκειμένου να εκείνος/εκείνη να αποφασίσει με ποιό τρόπο θα σας αντιμετωπίσει στο αίτημά σας να κάνετε ατομική ψυχοθεραπεία.Έχοντας υπόψη ότι μόνο το 7% της επικοινωνίας μας προέρχεται από την λεκτική επικοινωνία και το υπόλοιπο 93% από τη μη λεκτική επικοινωνία (γλώσσα του σώματος), ο ψυχοθεραπευτής/ η ψυχοθεραπεύτρια ψυχολόγος προσπαθεί να καταλάβει πόσο μ*****ς είναι ο θεραπευόμενος. Ανάλογα διαμορφώνει την αμοιβή, τη μέθοδο (που συνήθως δεν υπάρχει)και το πόσο θα κρατήσει η θεραπεία.Επειδή όμως τα συμπεράσματα της γλώσσας του σώματος είναι επισφαλή, προκαλούνται συγκρούσεις μεταξύ θεραπευόμενου και θεραπευτή που καταλήγουν συνηθέστατα στο να τα μαζεύει ο θεραπευόμενος και να το βάζει στα πόδια. Και αυτό επειδή ακόμα και αν ο θεραπευόμενος διαμαρτύρεται, ο ψυχολόγος μπορεί να πιστεύει στη γλώσσα του σώματος που να λέγει «είμαι μ*****ς, εκμεταλλεύσου με!».Όταν αυτό γίνει κάμποσες φορές, ο/η ψυχολόγος που ξεκίνησε φέρελπις το επάγγελμα του ψυχοθεραπευτή, καταλήγει να δίνει εξετάσεις στη ΔΕΗ και να αυξάνει τον αριθμό των «ψυχολόγων της ΔΕΗ», που εξακολουθούν παρά ταύτα να πιστεύουν ότι τα μυνήματα που πήραν από τη γλώσσα του σώματος είναι έγκυρα.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s