Έχετε ακουστά τον Arvo Part; Θέλει ούμλαουντ πάνω από το α στο επίθετό του, αλλά δεν ξέρω πως ή αν μπορώ να τα βάλω από το πληκτρολόγιό μου. Φαντάζομαι θα υπάρχει κάποιος τρόπος που βαριέμαι να ψάχνω. Τι είναι αυτός ο κύριος; Είναι ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους μουσικούς. Δείτε λοιπόν.
Γεννήθηκε το 1935 στο Paide της Εσθονίας. Τα πρώτα μαθήματα μουσικής πήρε στο Rakvere Music School όπου εκτός από τα μαθήματα πιάνου αποπειράθηκε και τις πρώτες του συνθέσεις. Το 1954 σπουδάζει σύνθεση με τον Veljo Tormis στο Tallinn Music College που όμως δεν περάτωσε λόγω της στρατιωτικής του θητείας κατά την οποία υπηρέτησε ως μέλος στρατιωτικής μπάντας μέχρι το 1956.
Από το 1957 ως το 1963, σπούδασε σύνθεση με τον Heino Eller στο Conservatory Of Music in Tallinn. Το 1958 έγινε διευθυντής του studio παραγωγής του ραδιοφωνικού σταθμού ESTI RADIO, ενώ ταυτόχρονα συνθέτει. Το 1996 μετακόμισε στη Βιέννη και δύο χρόνια μετά στο Βερολίνο όπου ζει μέχρι σήμερα.
Οι συνθέσεις του Arvo Pärt μπορούν να χωριστούν σε δύο περιόδους. Οι συνθέσεις της πρώτης περιόδου είναι κυρίως σειριακές. Το έργο του »Credo» (1968) σηματοδοτεί το τέλος αυτής της περιόδου. Η περίοδος από το 1968 μέχρι το 1976 μπορεί να θεωρηθεί μεταβατική, χαρακτηριστικό έργο της αποτελεί η τρίτη συμφωνία του.Οι σπουδές του της Μεσαιωνικής Μουσικής σημαίνουν την ύστερη φάση του που ο ίδιος αποκαλεί »Tintinnabuli Style» (Little Bells) . Το 1984 ξεκινάει τη δημιουργική του συνεργασία με τo γερμανικό label ECM, όπου εκδίδει στη συνέχεια όλα τα μεγάλα έργα του της τελευταίας περιόδου.
Για περισσότερα στοιχεία η wikipedia να είναι καλά.

Έχει κανένα χρόνο που τον ανακάλυψα (αργώ αλλά κάποια στιγμή τα βρίσκω τα καλά) και μ’ αρέσει πολύ. Στο youtube έχει αρκετό υλικό γι αυτόν αλλά εμένα μου αρέσει πολύ ένα κομμάτρι του που το έχει χορογραφήσει σε μια υπέροχη χορογραφία ο Miguel Robles. Σας το βάζω να το απολαύσετε κι εσείς.

Advertisements