Πως είπατε;


Είπαμε Καλή Χρονιά; Είπαμε….
Καλά μη φάτε, θα σφάξω το γλάρο το σιτευτό να φτιάξω εκλεκτή γλαρόσουπα και είστε όλοι καλεσμένοι.
Σιγόβραζε, το σιγομουρμούριζαν διάφοροι μεταξύ τους πως κάτι «μαγειρεύεται» πολλή ησυχία έχει πέσει, έγινε η φάση στην Πολυτεχνειούπολη, δεν έκατσε καλά (ούτε νεκροί, ούτε τραυματίες) και δεν πολυασχολήθηκαν τα ΜΜΕ και ο κόσμος (είχαμε και κάτι Χριστούγεννα να γιορτάσουμε, μια γαλοπούλα να τσακίσουμε, να δουλέψουν και τα μαγαζιά της Ερμού…) κι έσκασε η φάση με τους πυροβολισμούς στα Εξάρχεια. Και τώρα δέσαμε…
Σκούζουνε στα ιντερνέτια. «Φταίνε οι αναρχοάπλυτοι, ήταν το ίδιο καλάσνικωφ με την Πολυτεχνειούπολη, Εκδίκηση, Ανάρχες θα σας γαμήσουμε» και άλλα πολλά ευφάνταστα. Όλοι τα ξέρουν όλα. Πριν να έχει όλα τα δεδομένα η Ασφάλεια, τα συμπεράσματα των ιντερνετοκαφενόβιων ήδη βγήκαν. Λίγο μυαλό ρε γαμώτο, λίγο μυαλό. Δεν με νοιάζει κατά που τραβάει η σκούφια του καθενός αλλά λίγο μυαλό πριν αμολήσουμε συμπεράσματα και μαλακίες. Το πιο απλό. Ποιός ωφελείται από κάθε ενέργεια; Και ποιός χάνει; Όχι πως ξέρω, σιγά μη μπορώ να ξέρω. Ποιά είμαι; Ο Σόμπολος; Αλλά ρε παιδί μου, μου βρωμάνε λίγο όλ’ αυτά. Νεκροί από το χεράκι αστυνομικών διάφοροι τόσα χρόνια από εξοστρακισμένες και αυτενεργούσες σφαίρες, ούτε ένας μπάτσος δεν τιμωρήθηκε για κάποιους απ’ αυτούς τους πυροβολισμούς και ούτε ένας δεν υπήρχε να τον αντιπαραβάλλουν σαν αντίπαλο δέος. Μετά δε τον τελευταίο φόνο, πολύς κόσμος φώναξε «μπάτσοι-γουρούνια-δολοφόνοι» και ήταν άνθρωποι που δεν το είχαν ξαναπεί ποτέ. Είναι να μη μου περνάει από το μυαλό πως και η πλευρά της αστυνομίας ήθελε ένα δικό της θύμα; Τα «κουλά» της όλης ιστορίας δεν θα τα γράψω εγώ. Θα τα γράψουν άλλοι πολύ καλύτερα και συγκροτημένα απ’ όσο θα το έκανα εγώ. Αλλά έχει πολλά κουλά κομμάτια και πολλά που δεν δένουν.Και το θέμα δεν είναι αυτή και άλλες θεωρίες συνομωσίας που περνάνε από το μυαλό διάφορων αφελών και αδαών σαν και τη χάρη μου. Αυτό το πολύ να είναι γραφικό. Να τις κουβεντιάζουμε 5-6 μεταξύ μας όπως άλλοι κουβεντιάζουν το καινούριο στρινγκ της Τζούλιας (μη ρωτήσει κανείς ποιάς Τζούλιας….)
Το θέμα είναι γιατί γίνονται όλ’ αυτά και τι θα φέρουν. Κι εγώ ψυχανεμίζομαι πως θα φέρουν περισσότερη καταστολή, περισσότερες κάμερες -ακόμα και στον κώλο μας-, μεγαλύτερο περιορισμό των ανθρώπινων και ατομικών δικαιωμάτων. Και ρε γαμώτο… μου τη δίνει να ξέρει ο πάσα ένας μαλάκας πότε έχω δυσκοιλιότητα και πότε όχι…
Τι γράφω η γυναίκα; Τι να γράφω; Μη με ξεσυνερίζεστε. Η λογική έχει πλέον παραδώσει τα όπλα και σήκωσε ψηλά τα χέρια . Παραδίδεται στο παράλογο της καθημερινότητάς μας.

25 thoughts on “Πως είπατε;

 1. Μέχρι και η γιαγιά μου είχε αναφωνήσει χαρωπή σε μία έκλαμψη της στιγμής «Να δείς που σε λίγο θα σκοτώσουν έναν αστυνομικό για να τους συμπαθήσει ο κόσμος!»Ελπίζω η σκηνοθεσία να ήταν τόσο καλοστημένη που ο εικοσάχρονος που χαροπαλεύει να μην υπάρχει καν…

  Μου αρέσει!

 2. Αυτές τις ίδιες ακριβώς σημερινές εφημερίδες τις διαβάσαμεκαι πέρσι και πρόπερσι και πριν πενήντα χρόνια, κι ίσωςμετά διακόσια χρόνια τις ίδιες θα διαβάζουν –πόλεμοι, καταποντισμοί, λοιμοί, λιμοί. Ένα ποτήριπέφτει και σπάει. Τα πρωινά, οι γυναίκεςβγάζουνε στην αυλή για να τα λιάσουν, μαζί με τα σεντόνια,και τα δικά μας δεκανίκια, γιατί κι αυτά μουχλιάζουν και σαπίζουνκι αντί να σε στηρίζουν πια, θα πρέπει εσύ να τα στηρίζεις.(Γιάννης Ρίτσος, τα αιώνια, 1988)

  Μου αρέσει!

 3. @ tomavroprovato, τι είμαι για να έχω αποδείξεις; Δεν είναι θεωρία που απαιτώ να την ασπαστείτε, είναι το τι μου μυρίζει, τι μου φαίνεται λογικό με τα δικά μου κριτήρια. Πιθανόν να είμαι τελείως out. Αλλά δεν πείθομαι από τα προφανή. Τα παραμύθια με δράκους δεν μου αρέσουν, ούτε καν τα παραμύθια γενικά. Άρα κάπου πρέπει να υπάρχει κρυμμένη μια αλήθεια. Δεν είναι όλα απλές εξισώσεις πρώτου βαθμού. Από δω το καλό κι από δω το κακό, διαλιέχτε. Πολύ απλοϊκό και πολύ προφανές σε μια πολυσύνθετη εποχή.

  Μου αρέσει!

 4. @ patsiouri, τι να πω; Μπορεί να μην είναι σκηνοθεσία αλλά απλά κάποιοι ανεγκέφαλοι που μέσα στη μαλακία τους γίνονται φοβερά χρήσιμοι στους «εχθρούς» τους. Διότι βήμα το βήμα τα χειρότερα έρχονται. Σαν να έρχεται το 1984 στο 2009.

  Μου αρέσει!

 5. @ Ανώνυμε, τελικά βολευτήκατε. Τα μελομακάρονα τελείωσαν αλλά όλο και κάτι θα σας κερνάμε σε κάθε επίσκεψη. Έστω και λίγη σοκολάτα, μαύρη κατά προτίμηση. Αλλά πάλι αν θέλετε γάλακτος να το φροντίσω 🙂Αλλά κι εσείς ευγενέστατος. Πάντα μ’ ένα πεσκέσι ταιριαχτό.

  Μου αρέσει!

 6. Daria λίγο (έως πολύ) τραβηγμένο αυτό που λες. Και η επίθεση σε αστυνομικό στη Θεσσαλονίκη ήτανε σκηνοθετημένη; Και οι πυροβολισμοί; Σκέψου και κάτι άλλο. Κάτι τέτοια λέγανε και για τη 17Ν (που είχε ως στόχο και αστυνομικούς). Ότι είναι κρατική οργάνωση, ότι είναι δάκτυλος των Αμερικανών/Άγγλων/κλπ, ότι είναι ανεξάρτητη με κρατικές διασυνδέσεις… Και τελικά όταν εξαρθρώθηκε αποδείχτηκε ότι τίπτοα από όλα αυτά δε συνέβαινε.Παρ’ όλα αυτά όμως πάντοτε κρατάω μια πισινή για κάθε ενδεχόμενο, όσο ακραίο και αν φαίνεται. Αλλά, όπως είπε και το μαύρο πρόβατο, όλα αυτά είναι ενδεχόμενα. Και θα μείνουνε ενδεχόμενα μέχρι να αποκαλυφθεί τί πραγματικώς συμβαίνει. Και δυστυχώς αυτά τα ενδεχόμενα μπορεί να τα καλουπώσει ο καθένας όπως θέλει.

  Μου αρέσει!

 7. @ Panos Konstantinidis, μα δεν καταλαβαίνω. Εγώ η ίδια λέω πως έχω υποκύψει σε θεωρίες συνομωσίας. Άρα είναι εξ ορισμού τραβηγμένο όπως κάθε θεωρία συνομωσίας. Και μιλάω για δύο συγκεκριμένα γεγονότα, όχι για όλα. Δύο γεγονότα που ο χρόνος, ο τρόπος και το στιλ τους είναι «κάπως». Πως να το κάνουμε;Αποδείξεις από που κι ως που να έχω; Κι αν είχα, θα καθόμουν εδώ να τις συζητώ μεταξύ τυρού και αχλαδιού;Το βασικό όμως θέμα και ανησυχία μου δεν είναι αν είναι προβοκάτσιες ή όχι. Είπα και παραπάνω πως τις ίδιες πιθανότητες έχει και η υπόθεση να είναι έργο ανεγκέφαλων «χρήσιμων».Το θέμα είναι τι θά σημαίνει για μας τους υπόλοιπους όλο αυτό. Διότι ποσώς με ενδιαφέρει στην τελική αν η σκλήρυνση της καταστολής, ο περιορισμός των ατομικών ελευθεριών και όλα τα συμπούρμπουλα, θα είναι αποτέλεσμα προβοκάτσιας ή ανεγκέφαλων που το παίζουν ράμπο.

  Μου αρέσει!

 8. Παρά τα παράλογα της καθημερινότητάς μας εγώ επιμένω να θέλω και να εύχομαι ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΆ σε ένα κόσμο καλύτερο από τον σημερινό! Τις ευχές μου λοιπόν για ΥΓΕΙΑ, Ειρηνη και χαρά το 2009! φιλια από Λιακάδα

  Μου αρέσει!

 9. Κι εγώ λέω ότι είναι λίγο τραβηγμένο (αλλά όχι αδύνατο) να είναι "κάπως" αυτά τα δύο γεγονότα. Μην ξεχνάς ότι η τρομοκρατική οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη είχε πρωτοκτυπήσει έξι έτη πριν, στα δικαστήρια, πρώην σχολή ευελπίδων, δεν είναι κάποιοι που τώρα βγήκανε στην πιάτσα. Είναι οι ίδιοι που ρίξανε ρουκέτα στην Αμερικάνικη πρεσβεία, οι ίδιοι που κάνανε επίθεση με πολυβόλο και χειροβομβίδα στο Β'αστυνομικό τμήμα Νέας Ιωνίας το 2007. Αν ήτανε κάποιος που πρωτοεμφανίστηκε σήμερα και εμένα θα μου φαινότανε "κάπως" αλλά όχι τώρα.> Το θέμα είναι τι θά σημαίνει για >μας τους υπόλοιπους όλο αυτό.Αυτό δεν το γνωρίζω. Πιθανολογώ ότι θα σημαίνει ό,τι σήμαινε και για εμάς όταν χτυπούσε η 17Ν. ΟΙ παραλληλισμοί είναι εμφανείς.

  Μου αρέσει!

 10. @ Panos Konstantinidis, ανέλαβε κάποιος την ευθύνη; Μάλιστα. Δεν είδα καθόλου ειδήσεις σήμερα, είχα δουλειά. Τέλος πάντων, θα δείξει.Όχι όμως, δεν θα σημαίνει το ίδιο τώρα με ό,τι σήμαινε όταν χτυπούσε η 17Ν. Άλλες οι συνθήκες τότε άλλες τώρα. Κατ’ αρχήν στα πρώτα της χτυπήματα ο κόσμος ανοιχτά ή κρυφά ήταν μαζί της. Για το Μάλλιο και το Μπάμπαλη κανείς δεν στεναχωρήθηκε, το θυμάμαι διότι και ζούσα και ήμουν αρκετά μεγάλη για να καταλαβαίνω. Σιγά σιγά μεταλλάχθηκαν τα χτυπήματά της και η γνώμη του κόσμου γιαυτούς. Τι σχέση έχει το τώρα με το τότε; Τώρα ο κόσμος έχει φτάσει (τον έχουν φτάσει τεχνηέντως κατά τη γνώμη μου) σε τέτοιο επίπεδο πανικού (αλλά παίρνει κι άλλο…), που ευχαρίστως θα δεχτεί να ελέγχουν και τον κώλο του νομίζοντας πως έτσι θα είναι ασφαλής. Εμένα αυτά με τρομάζουν και σ’ αυτό το σημείο μπορώ να υποκύψω σε θεωρίες συνομωσίας. Αν θέλουν να σε ελέγχουν εντελώς, τότε μπορούν να φτιάξουν τις συνθήκες έτσι ώστε να δεχθείς τον έλεγχο σαν σωτηρία και όχι σαν εφιαλτικό σενάριο.Αλλά απ’ όσο καταλαβαίνω πάλι θα κάνουμε μια μακρυά συζήτηση χωρίς κατάληξη.Παρ΄ όλα αυτά ας τις κάνουμε τις συζητήσεις όσο καιρό θα έχουμε αυτή την πολυτέλεια.

  Μου αρέσει!

 11. @Daria Pavlovna δεν ανέλαβε κανείς την ευθύνη, απλώς ανακοινώθηκε ότι ο επαναστατικός αγώνας κρύβεται πίσω από την ενέργεια. Οι κάλυκες ήτανε από το ίδιο όπλο που είχε χρησιμοποιηθεί και στη Νέα Ιωνία. Πάντως και τώρα όλοι με αυτούς είναι, αν θυμάσαι όταν προσπαθήσανε να φάνε τον Βουλγαράκη είχανε βούξει τα φόρουμ και οι διαδικτυακές κοινότητες με μηνύματα συμπαράστασης.>Αλλά απ' όσο καταλαβαίνω πάλι θα κάνουμε μια μακρυά συζήτηση χωρίς κατάληξη.Οπότε το αφήνω κι εγώ εδώ.

  Μου αρέσει!

 12. @ Panos Konstantinidis, άρα ας περιμένουμε να δούμε ποιός θ’ αναλάβει την ευθύνη. Για τις αποδείξεις που λέει και το μαύρο πρόβατο.Δεν νομίζω πάντως πως υπάρχουν μηνύματα συμπαράστασης. Ακόμα και οι ηλίθιοι καταλαβαίνουν πλέον πως μια τέτοια ενέργεια, στη συγκεκριμένη συγκυρία, μόνο κακό μπορεί να κάνει. Νομίζω πως είσαι εκτός Ελλάδας οπότε κάτι ξέρω παραπάνω για να σου το λέω. Ακόμα κι ο αναρχικός χώρος -ένας χώρος στον οποίο τα τελευταία χρόνια «κολυμπούν» διάφορα ψάρια, από χουλιγκάνους και πράκτορες μέχρι ανεγκέφαλα μωρά, παλιοί αναρχικοί ιδεολόγοι και απολιτίκ κατά βάθος μπεμπόπουλα- έχει αρχίσει και ψάχνεται. Ένας χώρος που παλαιότερα αν δεν θα χειροκροτούσε, τουλάχιστον δεν θα καταδίκαζε τέτοιες ενέργειες.Δεν νομίζω λοιπόν πως εύκολα κάποιοι θα χειροκροτήσουν για μια τέτοια ενέργεια. Για μένα όσοι το κάνουν είναι ή idiots ή ύποπτοι.

  Μου αρέσει!

 13. Εμένα, περισσότερο απ’όλα, με ενοχλεί, ο εσκεμένος μοιρασμός της κοινωνίας, στα δυο….Το γιατί είναι μια άλλη ιστορία…Το που θα βγάλει και ποιος κερδίζει?Επείσης μια άλλη…

  Μου αρέσει!

 14. Γεγονός είναι πως το κλίμα ατιμωρησίας που είχε καλλιεργηθεί έκανε πολλούς αστυνομικούς να καβαλήσουν το καλάμι.Είναι απαράδεκτο και εγκληματικό να πυροβολείς έστω στον αέρα.Ακόμα και εξοστρακισμός να έχει συμβεί το γεγονός είναι γεγονός και πρέπει να τιμωρείται.Η καινούργια «οργάνωση» είναι πάντως περίεργη.1)Έχουν μανία με τους αστυνομικούς.Σκοτώνοντας ένα χαμηλόβαθμο 20χρονο όμως δεν πετυχαίνεις τίποτα.2)Πως γίνεται να κυκλοφορούν 2 τύποι με kalasnikof και να μην τους αντιλαμβάνεται κανείς;Μιλάμε για τεράστια όπλα και όχι πιστόλια.3)Πως γίνεται όπλο τέτοιου διαμετρήματος να σε πετυχαίνει στο πόδι και να μην στο κόβει στα δύο;Σε ατύχημα με όπλο ανάλογου διαμετρήματος στρατιώτης κόπηκε στη μέση…Περίεργα πράγματα…

  Μου αρέσει!

 15. μα αυτό ακριβώς, που περιέγραψες ορθότατα, θέλουν καλή μου. Τρομολαγνεία, τρομοϋστερία, περαιτέρω κοινωνικό διχασμό, προσαγωγές, φακελώματα, χουντοπληξία. Σκατά στα μούτρα τους.Αυτό δεν ήταν και η «επίθεση» στους πύργους στας Αμέρικας; Μια πάρα πολύ καλή- καλοστημένη -ευκαιρία για παγκόσμια τρομοϋστερία με ποικίλους απώτερους στόχους.Φιλιά και κουλή χρονιά!

  Μου αρέσει!

 16. Καλησπέρα.Άσε, δεν ρωτάω «ποια Τζούλια», το βλέπω το κράξιμο να μου κουνάει χαρωπά τα χεράκια του αγκαζέ με την μούντζα.(Δεν ξέρω παιδί μου, πως να το κάνουμε δηλαδή; Μπααα…)Εγώ εξακολουθώ να πιστεύω ότι ήταν όντως μια πράξης «εκδίκησης».Γιατί τα τελευταία χρόνια δεν χτυπήθηκαν μπάτσοι μετά από αντίστοιχες πράξεις τους.Είναι που είναι τώρα μπουρλοτιασμένο το κλίμα, δεν θέλει και πολύ.

  Μου αρέσει!

 17. @Ντάρια> άρα ας περιμένουμε να δούμε ποιός θ' αναλάβει την ευθύνη. Για τις αποδείξεις που λέει και το μαύρο πρόβατο."Η Οργάνωση "Επαναστατικός Αγώνας" με προκήρυξη στην εφημερίδα "Ποντίκι", που κυκλοφορεί αύριο Πέμπτη αναλαμβάνει την ευθύνη για τις τρεις επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών.Ειδικότερα, στην οκτασέλιδη προκήρυξη η Οργάνωση αναλαμβάνει την ευθύνη για τον τραυματισμό του 20χρονου ειδικού φρουρού στα Εξάρχεια στις 5 Ιανουαρίου, την επίθεση στην κλούβα των ΜΑΤ στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου στις 23 Δεκεμβρίου και για την επίθεση στο πρατήριο πετρελαιοειδών της shell στο Παλαιό Φάληρο στις 24 Οκτώβριου."http://www.skai.gr/master_story.php?id=107218

  Μου αρέσει!

 18. @patsiouri > Ελπίζω η σκηνοθεσία να ήταν τόσο καλοστημένη που ο εικοσάχρονος που χαροπαλεύει να μην υπάρχει καν…Έμαθα ότι η ΕΛ.ΑΣ βρίσκεται και πίσω από τις επιθέσεις των Ισραηλινών στη Γάζα…

  Μου αρέσει!

 19. @ Panos Konstantinidis, άκουσα -δεν διάβασα- κάτι λίγα κομμάτια της προκύρηξης. Μια ανεγκέφαλη εποχή έχει τελικά τους μπάτσους και τους τρομοκράτες που της ταιριάζουν. Ανεγκέφαλους.

  Μου αρέσει!

 20. @Δάριαδε διαφωνούμε σε αυτό. Η διαφωνία μου ήτανε εξ’ αρχής στις θεωρίες συνομωσίας που φάνηκε να υιοθέτησε μια μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ (στα οποία θεωρώ ότι ανήκουνε και τα ιστολόγια).

  Μου αρέσει!

 21. @ Panos Konstantinidis, μια άκρη του μυαλόυ μου δεν έχει πειστεί και δεν θα πειστεί ποτέ για το από που εκπορεύονται και για ποιό σκοπό όλες αυτές οι τρομοκρατικές οργανώσεις. Από ένα σημείο και μετά, αναρωτιόμουν και για το ρόλο που έπαιζε η 17 Νοέμβρη. Δεν έχω πειστεί ούτε γιαυτή την υπόθεση. Τέλος πάντων…Δεν είμαι ΜΜΕ. Άλλο να εκφράζεις γνώμη και άλλο να ενημερώνεις. Κι όποιος περιμένει να ενημερωθεί από μένα μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτεί.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s