Ξεμάτιασμα


Το ξεμάτιασμα αποτελεί επιστημονικώς τεκμηριωμένην θεραπείαν δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν. Ανεκαλύφθη υπό του αρχαίου Ελληνορθοδόξου δόκτορος Ιωάννου Δεππ ή «Ψαλιδόχειρος» το έτος 2349 Π.Σ.Φ.Γ. (Προ Σκληρύνσεως Φλοιού Γης). Χρησιμοποιείται κατά κόρον εναντίον των ημικρανιών, της ποδάγρας, της ταινίας, της σαπουνόπερας, της αγαμίας, της πολυγαμίας, της αντε-και-γαμίας, της αποτυχίας σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, των τσουνάμι, της τριχόπτωσης, καθώς και άλλων δεινών. Συνιστάται προσοχή, καθότι τα άτομα με οφθαλμούς γαλανού χρώματος επιρρεπείς στην μετάδοση Ματιού και κάθε λογής κατάρας.
Ανακτήθηκε από το «
http://frikipaideia.wikia.com/wiki/%CE%9E%CE%B5%CE%BC%CE%AC%CF%84%CE%B9%CE%B1%CF%83%CE%BC%CE%B1«.

Από την Φρικηπαίδεια, την ελεύθερη παρωδία

Αυτόν τον ορισμό δίνει, μεταξύ σοβαρού και αστείου, η Φρικηπαίδεια. Όταν ήμουν μικρή μας ξεμάτιαζε η γιαγιά. Με μάγευε όλο αυτό το τελετουργικό με το πιάτο γεμάτο νερό, τις σταγόνες το λάδι που έπεφταν στο νερό και εξαφανίζονταν άμα ήσουν ματιαγμένος, τα γαρύφαλλα που έκαιγε η γιαγιά καρφωμένα σε μια βελόνα μέχρι να σκάσει το πρώτο και να διώξει το κακό το μάτι, όταν τα νέρα και τα λάδια δεν το έδιωχναν. Και τα λόγια που μουρμούρζε μέσα από τα δόντια της και δεν μπορούσα να καταλάβω, ούτε ποτέ μου τα αποκάλυψε, μιας και τα ξόρκια πηγαίνουν από γυναίκα σε άντρα και μετά σε γυναίκα. Χάνουν τη δύναμή τους αν τους αλλάξεις αυτή τη σειρά. Στο τέλος μας σταύρωνε με το λαδόνερο, μας ψέκαζε μ’ αυτό και μας έδινε να πιούμε τρεις γουλιές. Το είχαμε βρει κι εμείς παιχνίδι και ξεματιάζαμε η μία την άλλη γεμίζοντας τον κόσμο νερά και λάδια με αποτέλεσμα να μας κυνηγάει η μαμά και η γιαγιά με την παντόφλα. Όταν πέθανε η γιαγιά πίστεψα πως κανένας πια δεν θα με ξεματιάσει.
Που το θυμήθηκα το ξεμάτιασμα; Το θυμήθηκα, γιατί σήμερα ήρθε η ώρα να με ξαναξεματιάσει μια άλλη γιαγιά. Από το πρωί ξύπνησα με τρελό πονοκέφαλο που ούτε τα Panadol Extra, που κατεβάζω δυο δυο όταν με πιάνει ημικρανία, δεν μ’ έπιασαν. Μου απάλυναν λίγο τον πόνο αλλά μου άφησαν μια θολούρα στο κεφάλι κι ένα βάρος λες και είχα στηρίξει ένα κομμάτι σίδερο στην κορφή μου. Άλλωστε σήμερα δεν ήταν η γνωστή ημικρανία αλλά ένας πόνος διάχυτος σ’ όλο το κεφάλι μου. Το απόγευμα ξαναθέριεψε ο πόνος και είχα να πάω να επισκεφτώ μια ξαδέλφη στο μαιευτήριο που γέννησε χτες. Όταν έφυγα απο το μαιευτήριο, εκτός από τον πονοκέφαλο, είχα πλέον τάσεις εμετού και λιποθυμίας. Τόσο χάλια, και τα τελευταία Panadol τα κατάπια το πρωί. Πως ξέμεινα εγώ από παυσίπονα; Φαρμακείο δεν βρήκα αλλά σκέφτηκα πως θα έχει η Όλγα, η φίλη που μένει δίπλα, κάτι να μου δώσει για να μην κόψω το κεφάλι μου μπας και ησυχάσω. Όντως, η Όλγα είχε Panadol αλλά έβαλε και τη μαμά της να με ξεματιάσει. Ήσουν πολύ ματιασμένη, μου είπε η κυρά Φούλα, και μ’ έβαλε να πιω τρεις γουλίτσες από το λαδόνερο που έχυσε μετά η Όλγα σε μια γλάστρα. Δεν κάνει αυτό το νερό να το χύσεις στον νεροχύτη. Ήταν τα παυσίπονα; Ήταν το ξεμάτιασμα; Ή μήπως ή συντονισμένη επίθεση των δυο τους στον πονοκέφαλο; Ο πόνος έφυγε πάντως κι ας έμεινε μια μικρή θολούρα στο κεφάλι μου.
Θα μου πεις, εσύ η πραγματίστρια πιστεύεις σε τέτοια αναχρονιστικά ξόρκια; Τι να πω; Γενικά όχι αλλά μερικές φορές μου φάνηκε πως έπιασαν. Ειδικά μια φορά παλιά, που βγήκα από το σπίτι μου και γύρισα μετά από κανά δυο ώρες άρρωστη. Πονοκέφαλος και τάσεις λιποθυμίας. Αμέσως έβαλε η γιαγιά μπρος τα μεγάλα μέσα και μετά χτυπιόταν πως εκείνη με μάτιαξε που σκέφτηκε πως με βρήκε πολύ όμορφη όταν έφευγα. Αλήθεια ή ψέμματα, μετά από λίγο μου πέρασαν όλα. Μπορεί να ήταν και αυθυποβολή, ποιος ξέρει;
Πάντως άλλη φορά αν με βρείτε όμορφη παρακαλώ να μην το σκεφτείτε ούτε να μου το πείτε. Δεν παλεύεται ο πονοκέφαλος και μόνον όποιος το παθαίνει το ξέρει….

22 thoughts on “Ξεμάτιασμα

 1. Βρε καρδιά μου! Θα σε βρίσκουμε όμορφη, γιατί είσαι! Δε γίνεται αλλιώς!Όσο για το μάτι, άν δεν το πιστεύεις, δε σε πιάνει. Τί μας λέει αυτό? Χεχ!(Γι αυτό εμένα δε μ΄έχουνε ματιάξει ποτέ!)

  Μου αρέσει!

 2. Το μάτι υπήρχε ήδη απο την αρχαία Ελλάδα όπως και το φτούσου να μη σε ματιάσω ή το χτύπα ξύλο.Είμαι ορθολογιστής όσο δεν πάει αλλά στο μάτιασμα πιστεύω.Νομίζω πως και επιστημονικά εξηγείται…

  Μου αρέσει!

 3. Λάκωνα, please! Δος μου αυτήν την επιστημονική εξήγηση, άν την βρείς. Έχω κάνει πολλές φορές τούτη τη συζήτηση. Στο μάτι πιστεύουν όλοι σχεδόν οι συγγενείς μου και πολλοί μου φίλοι. Τα βασικά επιχειρήματα για την ύπαρξή του: Οι γηραιότεροι: «Μα το δέχεται και η εκκλησία» (λολ)Οι νεότεροι: Είναι μεταφορά κακής ενέργειας, κάτι σαν το αντίθετο του «ρέϊκι». Μα δεν υποτίθεται πως ματιάζουν και αυτοί που αγαπούν? Και τέλος πάντων γιατί όσοι δεν το πιστεύουμε δεν ματιαστήκαμε ποτέ? Δεν μπορεί. Κάποιος θα μας αγάπησε και θα μας καμάρωσε κάποτε κι εμάς!(Γειά σου μαμά).Εγώ τείνω στο ενδεχόμενο της αυθυποβολής, που σε συνδυασμό με τον φόβο, μπορεί πράγματι να δημιουργήσει σοβαρές ψυχοσωματικές καταστάσεις στον υποβαλλόμενο.

  Μου αρέσει!

 4. @ Καλημέρα George.μάλλον έτσι είναι. Αυθυποβάλλεσαι σε ό,τι πιστεύεις. Ποιός ξέρει πάλι; Πάντως νομίζω πως οι περισσότεροι βαθιά μέσα μας το ψιλοπιστεύουμε.

  Μου αρέσει!

 5. @ Πάντως Κάβειρε σε μένα συμβαίνει το εξής: Από μικρό παιδί, σχεδόν πάντα όταν είμαι στο δρόμο και καρφωθεί το βλέμμα μου αφηρημένα σε κάποιον, σκοντάφτει και τις περισσότερες φορές πέφτει. Η απότομη κίνηση που κάνει πέφτοντας με κάνει εμένα να συνειδητοποιώ πως τόση ώρα είχα στραμμένο το βλέμμα μου πάνω του χωρίς να τον βλέπω ουσιαστικά.Μπορεί να είναι και σύμπτωση αλλά αν είναι με ακολουθεί από μικρό παιδί.

  Μου αρέσει!

 6. @ Δεν ξέρω αν υπάρχει επιστημονική εξήγηση Λάκωνα. Μόνο ως μεταφορά κακής ενέργειας. Αλλά και πάλι δεν μου ακούγεται πολύ επιστημονικό αυτό. Μάλλον τελικά είναι θέμα πίστης όπως λέει ο George και το ποντίκι.

  Μου αρέσει!

 7. ..και τι να λέμε βρε κορίτσι; Φτου σου, χάλια είσαι; εεε…όχι! Να έχεις πάντα μαζί σου ένα μπουκαλάκι με νερό και λαδάκι για να πίνεις…!

  Μου αρέσει!

 8. Ρε συ, είναι αυτό που λέει το θράσος παραπάνω, συσώρρευση αρνητικής η θετικής ενέργειας.Κι’εγώ το πιστεύω αν και ορθολογίστρια επίσης.( Επιπροσθέτως φοβάμαι τους κλόουν, τις καλόγριες, τους νάνους, καθώς και τα μονοζυγωτικά δίδυμα, αλλά γάμησέ το, άλλη φορά…)

  Μου αρέσει!

 9. @ patsiouri, κι εγώ μόνο ως κάτι τέτοιο μπορώ να το δεχτώ. Φαίνεται πως και οι ορθολογιστές έχουν ανάγκη από λίγο παραμύθι και μυστήριο και μεταφυσική.

  Μου αρέσει!

 10. κι εγώ στην λέσχη των ορθολογιστών ανήκω βασικά αλλά καλού κακού, αν δεις να σε κοιτάζει κάποιος επίμονα, θα σου πω τι λένε στην Αρκαδία..»σκόρδα στα μάτια σου» και όχι όποια κι όποια..Τριπόλεως.. συμπλήρωνε ο πατέρας μου 🙂 Κακό δεν πρόκειται να του κάνεις σίγουρα, εσύ μπορεί να αποφύγεις το «κακό μάτι» 🙂Καλό βράδυ να έχεις!

  Μου αρέσει!

 11. @ Καλημέρα Lenio.Η γιαγιά μου έλεγε κάτι πολύ χειρότερο αλλά δεν το ανέφερα. Έλεγε στην αδελφή μου για το γιο της (τον δικό μου δεν τον πρόλαβε) «αν δεις να κοιτάνε έντονα το παιδί να λες καρφιά στα μάτια σας». Άγριο αυτό αλλά να σου ομολογήσω πως μια φορά που κάποιοι κοίταζαν το δικό μου και τον σχολίαζαν (καλά, όχι άσχημα) το σκέφτηκα….Το πρώτο τραγούδι που ακούγεται είναι από τον καινούριο δίσκο του Αλκίνοου που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες και η γυναικεία φωνή είναι η Σόνια Θεοδωρίδου. Όσο το ακούω τόσο πιο πολύ μ’ αρέσει.

  Μου αρέσει!

 12. homo homini lupus! το ματιασμα ειναι απλα η καταληξη της αορατης παλης, της αορατης συγκρουσης, σε ενα κοσμο που ειναι γεματος και απο κακια, φθονο, ζηλεια! περαστικα και να μην σε ξαναβρει το ματι το κακο!

  Μου αρέσει!

 13. Παράθεμα: 2010 in review « Solaris

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s