Άραγε ταξιδεύουν ακόμα με interail; Μέρος β’


Που είχαμε μείνει; Α! Ναι…. Στο σταθμό του Μιλάνου.

Όπως όλοι καταλάβαμε, από την στιγμή που αφήσαμε την Ελλάδα, είχα επιφορτιστεί με το καθήκον των συνεννοήσεων μιας κι αυτός ήταν ένας πολύ σοβαρός λόγος που ξεκίνησα αυτό το ταξίδι ως συνοδός της μικρής. Στο Μιλάνο λοιπόν έπρεπε να βρω δρομολόγια και τρένα που θα μας πήγαιναν στη Grenoble. Διότι μου είχε κολλήσει η ιδέα, πως μιας και θα βρισκόμουν στη Γαλλία έπρεπε να περάσω να πω ένα «γειά» στον φίλο μου τον Pascal που σπούδαζε στη Grenoble. Ο Pascal ήταν ένας εξαιρετικός τύπος, που είχα γνωρίσει το προηγούμενο καλοκαίρι στις διακοπές μου στην Κρήτη, είχαμε κολλήσει για το υπόλοιπο των διακοπών και ο οποίος μιλούσε εξαιρετικά ελληνικά (εκτός των άλλων γλωσσών που μιλούσε). Ωραίος τύπος, με τον οποίο είχαμε αλληλογραφία και μου άρεσε η ιδέα να περάσω από την πόλη του να τον δω ξανά. Η μικρή δεν είχε πρόβλημα. Έτσι κι αλλιώς, ένας φίλος της που θα μας φιλοξενούσε στο Παρίσι μας περίμενε την επόμενη ή μεθεπόμενη μέρα. Οπότε μια δυο μέρες στη Grenoble μου φαινόταν τέλεια ιδέα. Μόνον που λογάριαζα χωρίς τον ξενοδόχο, στη συγκεκριμένη περίπτωση το καθολικό Πάσχα. Διότι ξέχασα ν’ αναφέρω πως το συγκεκριμένο ταξίδι ήταν ανοιξιάτικο, προγραμματισμένο να έχει διάρκεια γύρω στις 15 με 20 μέρες για τη μικρή και λίγες παραπάνω για μένα αφού για κείνη το ταξίδι θα τελείωνε στο Βερολίνο, ενώ εγώ θα συνέχιζα για τη Βουδαπέστη και θα επέστρεφα στην Ελλάδα το Μ. Σάββατο ίσα για να κάνω Πάσχα με τους γονείς μου.

Πριν φύγουμε πήρα ένα τηλέφωνο τον Pascal να τον ενημερώσω πως θα περάσω να τον δω στο δρόμο για Παρίσι, δεν τον βρήκα αλλά δεν έδωσα σημασία. Τότε δεν υπήρχνα κινητά ή mail για επικοινωνία. Ούτε και μυαλό υπήρχε όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων αλλά είχε πλάκα η όλη φάση όπως εξελίχτηκε. Παίρνουμε λοιπόν το τρένο και φτάνουμε στη Grenoble. Φορτωνόμαστε τα σακίδια, βρίσκουμε κι ένα τηλεφωνικό θάλαμο και ξαναπαίρνω τηλέφωνο το φίλο μου έτοιμη να του κάνω έκπληξη. Πάλι τίποτε. Δεν πτοούμαι, «θα κάνουμε μια βόλτα στην πόλη και θα ξαναπάρω, που θα πάει θα γυρίσει κάποια στιγμή στο σπίτι του». Βρίσκουμε χάρτη της πόλης στο σταθμό, κλειδώνουμε πάλι τα σακίδια και εξορμούμε. Κάθε τόσο τηλεφωνώ αλλά τζίφος. Μέχρι που συνειδητοποιώ κάποια στιγμή το απόγευμα πως είναι Πάσχα. Για την ακρίβεια Μ. Βδομάδα των καθολικών ή η προηγούμενη. Μάλλον η προηγούμενη. Το θέμα ήταν πως στη Γαλία ήταν διακοπές για τους φοιτητές και είχαν φύγει οι περισσότεροι που δεν ήταν παό την πόλη. Ε ρε γλέντια…..

Οπότε καταλαβαίνω πως ο Pascal δεν θα απαντήσει στο τηλέφωνο γιατί σίγουρα θα έχει φύγει από την πόλη για τις διακοπές και θα έχει πάει να επισκεφτεί τους γονείς του. Ή κάπου αλλού. Ευτυχώς που το σκέφτηκα το τελευταίο γιατί ήμουν έτοιμη να πάρουμε το τρένο για το Annecy που ήξερα πως ζουν οι γονείς του. Κοντά στη Grenoble, ήταν γιατί όχι; Τελικά δεν ήταν εκεί κι ευτυχώς που δεν το πήραμε αυτό το τρένο.

Αφού συνειδητοποίησα τη μαλακία, άκουσα κι ένα χεστήρι από την αδελφή μου αλλά έπρεπε να δούμε πως θα κινηθούμε από κει και πέρα. Στη Grenoble δεν υπήρχε λόγος να μείνουμε άσε που δεν περίσσευαν λεφτά να μείνουμε σε ξενοδοχείο. Μας είχε κόψει και η πείνα. Βρήκαμε λοιπόν μια πλατεία, πιάσαμε ένα παγκάκι, ανοίξαμε το χάρτη και τα δρομολόγια των τρένων και κάναμε μίνι σύσκεψη για να δούμε τι θα κάνουμε. Ταυτόχρονα τρώγαμε. Τι; Δεν θυμάμαι πως βρεθήκαμε με κάτι βραστά αυγά στις τσάντες. Ίσως μας τα είχε δώσει η μάνα μου φεύγοντας. Ίσως ο Ιταλός που μας φίλεψε την καρμπονάρα. Το γοεονός είναι πως καθόμασταν σ’ ένα παγκάκι, σκεφτόμασταν τι θα κάνουμε από δω και πέρα και καθαρίζαμε βραστά αυγουλάκια.!!!!

Τι θα κάναμε λοιπόν; Ο Αλέξης μας περίμενε στο Παρίσι την μεθεπόμενη μέρα και δεν διακινδυνεύαμε να την ξαναπάθουμε όπως τώρα. Τρένο για να φτάσουμε την μεθεπόμενη το πρωί υπήρχε αλλά έφευγε την άλλη μέρα. Έρχόταν η νύχτα κι εμείς δεν ξέραμε που να μείνουμε. Οπότε λέψ στη μικρή: «Έλα μωρέ, θα πάμε στο σταθμό και θα την πέσουμε εκεί για ύπνο. Πως κοιμούνται στο σταθμό στη Θεσσαλονίκη; Έτσι θα κάνουμε κι εμείς, άλλωστε μου είπε πως έτσι κοιμήθηκε και η φίλη μου η Αθηνά στο σταθμό του Μιλάνου πέρσι» Μια χαρά τη βρήκε την ιδέα η μικρή, οπότε με το που έπεσε η νύχτα γυρίσαμε στο σταθμό και χαζεύαμε περιμένοντας να περάσει η ώρα και να κοιμηθούμε. Όσο ήταν νωρίς στο σταθμό υπήρχε μεγάλη κίονης και χάζι. Η Grenoble είναι κοντά στις Άλπεις και υπήρχε πολύς κόσμος που έπαιρνε το τρένο φορτωμένος σκι και συμπούρμπουλα. Όσο όμως περνούσε η ώρα αραίωνε ο κόσμος που έφευγε για διακοπές και έμεναν διάφοροι περίεργοι τύποι. Στην αρχή το παίζαμε ψύχραιμες, βγάλεμ τα sleeping bags και τα στρώσαμε σε μια γωνιά αλλά όσο περνούσε η ώρα τόσο χεζόμασταν από το φόβο. Παραδίπla ήταν κι ένας γέρος αλκοολικός, που κουτουλούσε κάθε τόσο σ’ ένα κάγκελο κι αυτό το επαναλαμβανόμενο «ντουκ» που έκανε το κεφάλι του ήταν σαν soundtrack σε ταινία τρόμου. Πριν τον απόλυτο πανικό, ξανανοίξαμε τα δρομολόγια να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Διότι μιας και είχαμε interail εισιτήριο ήταν προτιμότερο να κοιμηθούμε σ’ ένα τρένο ταξιδεύοντας για κάπου, οπούδήποτε, παρά στο σταθμό με όλους τους περίεργους. Έτσι κι έγινε. Βρήκαμε ένα δρομολόγιο που δεν θυμάμαι που πήγαινε αλλά που στο τέλος του μπορούσαμε να πάρουμε ένα τρένο που θα μας έβγαζε τη μεθεπόμενη το πρωί στο Παρίσι. Το μόνο που θυμάμαι απ’ όλο αυτό το πράμα είναι πως κάναμε ένα κομμάτι της διαδρομής προς Παρίσι όρθιες, στριμωγμένες σ’ έναν διάδρομο με διάφορους τύπους να ισχυρίζονται πως μιλάμε φλαμανδικά και όχι ελληνικά (γιατί ούτε και σ’ αυτούς μοιάζαμε για ελληνίδες άρα η περίεργη γλώσσα μας δεν μπορούσε παρά να είναι φλαμανδικά!!!) κι ένα ηλίθιο γάλλο φαντάρο στο τελευταίο τρένο που πήραμε το βράδυ, που απαιτούσε να μιλάμε γαλλικά μπροστά του για να μας καταλαβαίνει. Ή να μη μιλάμε καθόλου. Διότι έπρεπε κατά τη γνώμη του να ξέραμε γαλλικά από τη στιγμή που επισκεπτόμασταν τη Γαλλία. Όταν τον ρώτησα (με νοηματική) αν αυτός θα μάθαινε ελληνικά για να επισκεφτεί την Ελλάδα, η απάντησή του ήταν φυσικά αρνητική.

Έτσι, γυρίσαμε τη μισή Γαλλία, λόγω βλακείας, και φτάσαμε μιαν ωραία πρωία στο Παρίσι με σκοπό να μείνουμε μια βδομάδα και να το γυρίσουμε απ’ άκρη σ’ άκρη (καλά, κόψε κάτι….)

20 thoughts on “Άραγε ταξιδεύουν ακόμα με interail; Μέρος β’

 1. Από τη Γκρενόμπλ μου έχουν μείνει το ανοιχτό γλυκό χρώμα της πέτρας με την οποία είναι κτισμένα τα κτίρια του ιστορικού κέντρου της (με την υπέροχη πλατεία) και η βόλτα με το φημισμένο της τελεφερίκ πάνω από το ποτάμι ως την απέναντι πλαγιά.Κι αν τύχει και δε σε ξαναδιαβάσω ως το Πάσχα, τις δέουσες ευχές!!(από Berlin :-))

  Μου αρέσει!

 2. @ ocean soul, κάθε μέρα λίγο δύσκολο είναι να γράφω τη συνέχεια. Βλέπεις περιμένουν κι άλλες σελίδες του word να γεμίσουν. Με πιο απαιτητικά deadlines….

  Μου αρέσει!

 3. @ Ανώνυμε απ’ το Βερολίνο (που τελικά είσαι επώνυμος, άσε που νομίζω πως μπορεί να ξέρεις έναν φίλο που σπούδαζε μουσική στο Βερολίνο τον ίδιο καιρό με σένα), μάλλον στην πλατεία που λες καθαρίζαμε τ’ αυγουλάκια για να ξεγελάσουμε την πείνα μας. Το τελεφερίκ δεν το είδα όπως κατάλαβες. Είχα άλλους νταλγκάδες τότε… :-))Καλό Πάσχα και σε σένα. Κι εγώ δεν θα έχω εύκολη πρόσβαση στο internet από τη Μ. Πέμπτη και μετά και για καμμιά βδομάδα. Το σπίτι της μαμάς μου δεν διαθέτει adsl.

  Μου αρέσει!

 4. Μια αποσαφήνιση! Δεν είμαι αυτός που μάλλον νομίζεις. Αλλά, όπως ίσως κατάλαβες, είμαι ο ίδιος Ανώνυμος του διορθωμένου τσιτάτου του Μπρέχτ, του Τίτου Πατρίκιου και των άλλων ποιητών του χειμώνα, του ΚΤΕΛ και της Κατάρας κ.ά.Δεν σε έχω συναντήσει ποτέ (όμως ποιός ξέρει;…), αλλά μου αρέσει πολύ η περιήγηση στα κείμενα του μπλόγκ σου.Ούτε ο φίλος με τις σπουδές μουσικής μου θυμίζει, δυστυχώς, κάτι…

  Μου αρέσει!

 5. @ Οk, βερολινέζε. Παρανόησα.Αλλά ποιος ξέρει; Μπορεί να έχουμε βρεθεί κάποτε σ’ ένα τρένο. Ή σ’ ένα πλοίο για Ιταλία. Ή σ’ ένα πλοίο για Κυκλάδες. Ή στην αίθουσα αναμονής ενός αεροδρομίου. Ή ποιος ξέρει που; Ή πουθενά.Βρεθήκαμε σίγουρα στον κυβερνοχώρο. Ωραία είναι κι έτσι. Κι έμαθα και για το τι δεν είπε ο Μπρεχτ 🙂Την καλημέρα μου.

  Μου αρέσει!

 6. Επειδή είμαι πάντα εκτός τόπου και χρόνου, ήρθα να αφήσω ένα άσχετο με την ανάρτηση σχόλιο:
  Dari(a) Dari(a) Dari(a) Dari(a)
  στο γυαλό πετούν οι γλάροι
  και..
  στο γυαλό πετούν οι γλάροι..
  Dari(a) Dari(a) Dari(a) Dari(a)….

  Καλό Πάσχαααααα!!!!

  (πάω να ρίξω μια στροφή!)

  Μου αρέσει!

 7. @ Καλημέρα Καγκελάριε…
  Πως τα καταφέραμε και ξαναχαθήκαμε; Ελπίζω μετά τι Πάσχα να κανονίσουμε πάλι κάτι. Σειρά μου αυτή τη φορά.
  Καλά να περάσετε. Φιλιά σ’ όλους

  Μου αρέσει!

 8. σας ακολούθησα.. σας πήρα κι ένα αυγουλάκι :).. θυμήθηκα την πείνα που μας είχε κόψει και όχι μόνο, μιά ομάδα άφραγκων σπουδαστών για 2 24ωρα στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης(ενδιάμεσος σταθμός προς Αθήνα) με ληγμένα διαβατήρια..
  ωραία φάση, εκ των υστέρων..

  Πολλοί γάλλοι και γαλοπούλες:)έχουν ακόμα αυτή την πέτρα στον εγκέφαλο με την γλώσσα τους.

  Μου άρεσε επίσης η συνομιλία σου με τον βερολινέζο φίλο!

  Μου αρέσει!

 9. @ Lenio, όντως ωραίες φάσεις αυτές. Όταν τις ζούσα είχαν μιαν αγωνία αλλά και τότε τις ευχαριστιόμουν. Καλοφάγωτο το αυγουλάκι…:-))
  Το συγκεκριμένο ταξίδι είχε και άλλη πείνα, σε επόμενη φάση.

  Μου αρέσει!

 10. @ gremiii, είσαι σίγουρη πως δεν θα φάω ξύλο αν το πω αυτό; Όχι πως κατάλαβα τι σημαίνει αλλά λέμε τώρα…. Για να είμαι προετοιμασμένη ψυχολόγικά.
  Φιλιά

  Μου αρέσει!

 11. Ρε συ, σκάλωμα!
  Δεν σας γνωρίζω, και μόλις πρόσφατα έμαθα το μπλογκ. Είμαι φοιτήτρια στην Γκρενόμπλ και γνωρίζω και τον Πασχάλη! Είναι όντως άτομο αλλά όχι μόνο δεν τον βρήσκατε γιατί δεν ήταν στην Γκρενόμπλ, αλλά γιατί σπάνια χρησιμοποιεί το κινητό του. Καλή συνέχεια στο ταξίδι σας! Κρίμα που οι αναμνήσεις από εδώ δεν ήταν οι καλύτερες, είναι ωραία πόλη!

  Μου αρέσει!

 12. @ dorothy, χαίρεται.
  Ο φίλος μου ο Pascal είναι γάλλος και ήταν φοιτητής στη Grenoble πριν 26 χρόνια. Εδώ και πολλά χρόνια ζει πλέον στο Παρίσι. Και για την εποχή που μιλάω τα κινητά ήταν επιστημονική φαντασία. Παρ’ όλα αυτά έχει πλάκα που έπεσες πάνω μου και γνωρίζεις κάποιον Πασχάλη που είναι φοιτητής στην Grenoble.
  Καλώς ήρυες πάντως.

  Μου αρέσει!

 13. Χαχα! Κι όχι μόνο έχουν το ίδιο όνομα, αλλά είχε πάει στην Κρήτη το προηγούμενο καλοκαίρι και μιλάει κι αυτός καλά ελληνικά!
  Και παρόλο που το διάβασα η χαζή ότι ήταν το 83 το ταξίδι, χάζεψα μετά 🙂

  Μου αρέσει!

 14. @ Απίστευτη σύμπτωση!!! Πως να μην χαζέψεις και να μην ξεχάσεις πως μιλάω για ένα τέταρτο του αιώνα πριν…
  Μα μου φάνηκε όμορφη η Grenoble. Απλά με τις μαλακίες που έκανα δεν μπόρεσα τελικά μα μείνω μια δυο μέρες έστω να τη δω καλύτερα.

  Πάντως, αν ο δικός σου Πασχάλης ερωτεύτηκε ελληνίδα κι έτρεχε στην Ελλάδα να τη βρει χωρίς να έχει άλλα στοιχεία εκτός από τ’ όνομά της και την πόλη της, τότε είναι σίγουρα μετενσάρκωση του δικού μου Pascal… :-))

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s