Μόνον φωτογραφίες


Με γοητεύουν οι ακάλυπτοι των πολυκατοικιών. Με γοητεύει η μιζέρια τους, τα παλιά μπαλκόνια που λειτουργούν σαν αποθήκες, η διάχυτη θλίψη και εγκατάλειψη που αναδίνουν την ώρα που σουρουπώνει. Μ’ αρέσουν οι κάθετες γραμμές τους. Μου πλακώνουν την ψυχή αλλά με γοητεύουν. Ίσως γιατί πάντα, μα πάντα τα σπίτια που έζησα έβλεπαν σε κάποιον ακάλυπτο… Αν ήμουν φωτογράφος σίγουρα θα έκανα ένα μεγάλο θέμα μόνο με ακάλυπτους πολυκατοικιών. Ποιός ξέρει; Μπορεί κάποια στιγμή να το κάνω.


Αλλά με γοητεύουν και οι φλεγόμενοι ουρανοί, ακόμα πιο πολύ όταν το κάδρο τους είναι κεραίες, ταράτσες και απλωμένα ρούχα.

Οι ιστορίες θα συνεχιστούν άλλη φορά. Δεν στέρεψα αλλά δεν έχω όρεξη για λόγια. Μόνον φωτογραφίες λοιπόν…

Ευχαριστώ τον φίλο μου τον Niki, για το τραγούδι που ακούγεται

27 thoughts on “Μόνον φωτογραφίες

 1. καλημέρα.Θυμάμαι και κάποτε άλλοτε που είχες μια ανάρτηση με τα μπαλκόνια των πολυκατοικιών και τους ουρανούς.
  Τα τελευταία 12 χρόνια η τουαλέτα και η κουζίνα μου βλέπει στον ακάλυπτο ενώ τα προηγούμενα χρόνια έμενα σε σπίτια με ηλιόλουστες κουζίνες και τουαλέτες.Όμως θέλω να πω πως εγώ είμαι καλυμμένη τώρα.Είμαι καλυμμένη με τον ακάλυπτο.
  Εμένα με θλίβουν κάποιοι ακάλυπτοι αλλά με αφήνουν και να φαντάζομαι πράγματα.Και μου αρέσουν τα πουλιά στους ακάλυπτους,όσο κι αν οι ένοικοι τα διώχνουν γιατί λερώνουν.Τους δικούς τους λεκέδες και τα χάλια,δεν τα βλέπουν;

  Μου αρέσει!

 2. από τα 8 μου και μέρχι τα 22 μου χρόνια έζησα σε πολυκατοικία, όπου είχε μπαλκόνι στον ακάλυπτο.Πραγματικά ήταν ακάλυπτος δηλαλή τίποτα δεν ήταν καλυμμένο στην θέα. από την γυμνόστηθη γειτόνισσα και τον τσακωμό του ζευγαριού στον απέναντι ακάλυπτο, μέρχι την βάρδια του προσωπικού του απέναντι κτηρίου που ήταν φασονάδικο.

  Κάποιες φορές η θέα της μιζέριας είναι γοητευτική ναι, κυρίως αν έχουμε αναμνήσεις

  Μου αρέσει!

 3. Το soundtrack των ακάλυπτων θα έπρεπε να είναι πάντα η μουσική των ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ…

  Παρά την μελαγχολία τους κάποιοι είναι ωραίοι, όπως αυτοί στις δύο πρώτες φωτό σου…

  Μου αρέσει!

 4. Έζησα σε σπίτια που είχαν θέα και σε ακάλυπτους. Παλιά με γοήτευε η επικοινωνία που είχε αναπτυχθεί με τους γείτονες. Θυμάμαι μια γειτόνισσα, όταν ήμουν μωρό, έβγαινε από το μπαλκόνι και φώναζε «πάλι τα έκανες επάνω σου, θα σε πιάσω με τη σκούπα». Πολύ αργότερα είχα την …τιμή να βλέπει η ταράτσα μας σε εσωτερικό μπαλκόνι του ΚΚΕ εσωτερικού, οπότε μαζευόμασταν και … αλλάζαμε τον κόσμο! Τώρα μάλλον οι ακάλυπτοι δεν έχουν και μεγάλη διαφορά από τα εξωτερικά μπαλκόνια, ούτε στην ορατότητα ούτε στο μέγεθος των μπαλκονιών (μένω σε στενό δρόμο με ψηλές πολυκατοικίες κάποιας … ηλικίας). Η μελαγχολία λοιπόν που μου προκαλούν δεν υπερτερεί της γοητείας και της νοσταλγίας. Νατάσσα.

  Μου αρέσει!

 5. Πολύ ωραίες φωτο μικρή μου Daria. Δεν έχεις να ζηλέψεις τίποτα απο έναν επαγγελματία φωτογράφο.
  Πολύ μου άραισαν.(Ίσως να σου κλέψω καμία φωτο για να την βάλω σε δική μου ανάρτηση)

  Μου αρέσει!

 6. @ Κι εγώ τα διώχνω τα πουλιά ΟΘΠΚ. Από το μπαλκόνι και την μπουγάδα μου, δεν με πειράζει να είναι γύρω τριγύρω και να τ’ ακούω.
  Ο συγκεκριμένος νυχτερινός ακάλυπτος δεν είναι ο δικός μου. Για την ακρίβεια είναι ένα μέρος του που δεν βλέπω από το δικό μου μπαλκόνι αλλά τον φωτογράφισα από τη διπλανή πολυκατοικία. Πήγα για τα γενέθλια ενός ανηψιού και τελικά αντί για την τούρτα τράβηξα τον ακάλυπτο. Είχε περισσότερο ενδιαφέρον.

  Μου αρέσει!

 7. @ Έχεις δίκιο kapote-sth-bg. Κάποτε, έτσι ήταν οι ακάλυπτοι. Θυμάμαι τον ακάλυπτο στο πατρικό μου (φωταγωγό ή πρασιά τους λέγαμε τότε). Ξέραμε τα πάντα. Πότε ο διπλανός ξυλοφόρτωνε την κόρη του λέγοντάς την μ’ έναν ιδιαίτερο τρόπο γαϊδούρα, πότε η κυρία του δεύτερου μάλωσε με τον άντρα της. Μαλώναν και οι νοικοκυρές από τα χαμηλά μ’ αυτές των παραππάνω διαμερισμάτων γιατί τους λέρωσαν τα ρούχα ή πέταξαν σκουπίδια ή τίναξαν τα χαλιά πάνω στη μπουγάδα τους… Ολοζώντανο τον έχω στη μνήμη μου εκείνοι τον ακάλυπτο.

  Μου αρέσει!

 8. @ Ναι βρε Snowball, ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ έπρεπε να βάλω αλλά δεν το σκέφτηκα. Ήμουν και πολύ χαρούμενη που μου έστειλε ο φίλος μου αυτό το τραγούδι και είπα να το μοιραστούμε.

  Οι πρώτες φωτογραφίες, που σου άρεσαν, είναι τραβηγμένες από το μπαλκόνι ενός ξενοδοχείου στη Θεσσαλονίκη. Αξιοπρεπές, καθαρό, στο κέντρο και φτηνό. Στα απέναντι κτίρια είχε κυρίως γραφεία και όχι κατοικίες. Νομίζω φαίνεται αυτό από την έλλειψη ιχνών ζωής στα μπαλκόνια.

  Μου αρέσει!

 9. @ Αχ ναι, Νατάσσα. Είτε από το μπροστά μπαλκόνι είτε από το πίσω κάνεις χειραψία με τον απέναντι. Μη σου πω πως στην περίπτωσή μου στα μπροστινά μπαλκόνια είναι πιο εύκολο. Όμως ακόμα ακούω μουσικές και κουβέντες όταν βγαίνω στο πίσω ν’ απλώσω τη μπουγάδα. Και τότε στήνω αυτί…

  Μου αρέσει!

 10. @ Έχω πολλά να ζηλέψω από τους φωτογράφους ΞΕΝΗ. Ένα πρόχειρο που μου έρχεται είναι που έχουν τρίποδο και δεν βγαίνουν «κουνημένες» οι φωτογραφίες τους. Θα είναι όμως η επόμενη αγορά μου. Ήρθε η ώρα της….

  Να κλέψεις αν και αμαρτία ομολογημένη δεν είναι αμαρτία. Έτσι δεν λένε; :-))

  Μου αρέσει!

 11. Καλησπέρα «Daria» ,
  έχεις ταλέντο τελικά . Δεν μπορώ να πω βέβαια πως είμαι ειδικός παρά την ιδιαίτερή μου ενασχόληση , αλλά ναι έχεις και το ταλέντο σου δεν είναι τόσο στην τεχνική όσο στην θεματολογία .
  Θα σε συμβούλευα πάντως , να αποφύγεις την χρήση του τρίποδου γιατί έτσι ίσως να οδηγηθείς σε στημένες λήψεις και να χαθεί η γοητεία του ενσταντανέ . Για να λύσεις το πρόβλημα της σταθερότητας , μόνος τρόπος απλός , είναι την στιγμή της σκόπευσης , να προσέξεις την αναπνοή σου , την στάση του σώματός σου και κυρίως να μην βιάζεσαι .
  Για να μην ξεχάσω ,ξέρεις ισχύει αυτό που λένε «δώσε θάρρος στο χωριάτη να σ’ ανέβει στο κρεβάτι» . Εγώ θα σου κλέψω όλες τις τελευταίες φωτογραφίες , τις συνεφιασμένες !!!

  Μου αρέσει!

 12. @ Τεχνική δεν έχω Κάκο, παρόλο που έχω διδάξει φωτογραφία. Η συγκακριμένη μηχανή είναι σχετικά καινούρια και ακόμα δεν την έχω «ψαχουλέψει» ακόμα, δεν ξέρω όλες τις δυνατότητές της ως προς το φωτισμό κλπ κλπ. Έτσι κι αλλιώς πάντα φωτογράφιζα με απλές μηχανές όπου έκανες μόνος τις ρυθμίσεις. Αυτές οι καινούριες θέλουν πολύ διάβασμα. Πάντως δίνω σημασία στη σύνθεση και στο κάδρο. Αυτή τη δεξιότητα -και λόγω σπουδών- την έχω δουλέψει. Όσο για το τρίποδο κάποιες φορές χρειάζεται. Φυσικά κρατάω αναπνοή ή στηρίζω τη μηχανή κάπου για να έχει σταθερότητα αλλά δεν είναι πάντα αρκετό αυτό.
  Πάρε τις συννεφιασμένες. Αφού σου άρεσαν στις κάνω δώρο. 🙂

  Μου αρέσει!

 13. Άμα σου πω ότι ακριβώς αυτή ήταν η πτυχιακή μου; Οι ακάλυπτοι και οι ουρανοί στην πόλη. Και το βίντεο της κατεδάφισης ενός παλιού διόροφου στο Μεταξουργείο.
  Μόνο που το βίντεο έμεινε μισό. Αφού το σπίτι μετατράπηκε σε σωρούς μεθοδικά, απ΄έξω προς τα μέσα, μέχρι που έπεσε και το τελευταίο εσωτερικό δωμάτιο -ο πυρήνας του σπιτιού-, οι εργάτες σταμάτησαν. Μαζί σταμάτησα κι εγώ τη λήψη.
  Την άλλη μέρα το πρωί ξανάρθαν οι εργάτες κι άρχισαν να μαζεύουν τα μπάζα. Τακτικά, με σύστημα. Έφευγα για δουλειά όταν τους είδα, και κατάλαβα πως χάνω την ολοκλήρωση της ιστορίας. Ως το μεσημέρι που επέστρεψα είχαν ντανιάσει όμορφα τα πάντα, κεραμίδια, σωλήνες, πέτρες, όλα τα χτεσινά μπάζα, όλο το προχτεσινό σπίτι.
  Τα πήραν κι αυτά. Έμεινε το ισιωμένο έδαφος και η τομή του σπιτιού στον τοίχο της διπλανής πολυκατοικίας.

  Αυτά μας κάνεις. Θυμίζεις κάτι στον καθένα.

  Μου αρέσει!

 14. εγώ δεν έχω να σχολιάσω κάτι πιο ουσιαστικό από τον ίδιο τον σχολιαζμο που κάνει μια φωτογραφία
  οι ακάλυπτοι λοιπόν χμ….κάπως έτσι είναι και οι ψυχές των ανθρώπων που στοιβάζονται σε αυτές τις πολυκατοικίες και κοιτά τι κρύβουν πίσω από την περιποιημένη και φρεσκοβαμμένη τους όψη
  αλλά ένταξή δεν είναι πάντα αυτός ο κανόνας ….
  θα ΠΕΡΙΜΕΝΩ να δω τις επόμενες …που θα »στοχεύσει» το μάτι σου
  σε χαιρετώ …!

  Μου αρέσει!

 15. @ Τελικά Δέσποινα είμαστε πολλοί. Περισσότεροι απ’ όσο φανταζόμουν.
  Χάθηκα γενικά αλλά έχω διάβασμα. Μετά τις 2 Ιουνίου θα επανεμφανιστώ…
  Φιλιά

  Μου αρέσει!

 16. @ Χαίρετε jugk, καλώς ορίσατε.
  Φωτογραφικά έχω μερικά κολλήματα. Ταράτσες, ουρανός, κεραίες και ακάλυπτοι. Με γοητεύουν τα αστικά τοπία χωρίς να λέω πως δεν μ’ αρέσουν κι άλλα θέματα.
  Όποτε έχω κέφια και καινούριο υλικό ανεβάζω κι από καμμιά φωτογραφία.
  Πάντως δεν είναι ο κανόνας το «από έξω κούκλα κι από μέσα πανούκλα» πάντα. Γιαυτό και σε πολλούς ακάλυπτους βλέπεις «μπαλώματα» χρώματος. Ο Καθένας προσπαθεί να ομορφύνει το δικό του μπαλκόνι μιας και ποτέ δεν συνεννοούνται για την ανάγκηγ να βαφτεί και το πίσω μέρος της πολυκατοικίας.

  Μου αρέσει!

 17. Ακάλυπτοι… Μένω σε ισόγειο, που βλέπει σε ακάλυπτο, εδώ και τρία χρόνια. Και αποφάσισα πως δεν πρόκειται να ξανανοικιάσω σπίτι σε ισόγειο, που βλέπει σε ακάλυπτο.

  Οι βρωμύλοι που μένουν από πάνω πάντα έβλεπαν τον ακάλυπτο σαν το μέρος όπου μπορούν να ρίξουν όλα τους τα σκουπίδια όταν οι μαύρες σακούλες σκουπιδιών τους έχουν τελειώσει. Αυτά τα τρία χρόνια έχω δει (σχεδόν) τα πάντα να πέφτουν στο μικρό μου μπαλκονάκι: Από γόπες τσιγάρων και σάντουιτς από φαστφουντάδικα, μέχρι ολόκληρες σακούλες σκουπιδιών και (την Κυριακή το πρωί) τον ακριβώς από πάνω να κάνει εμετό από το μεθύσι και να ρίχνει τα πάντα στο μπαλκόνι μου.

  Απογοήτευση η ανάρτηση, γι’ αυτό έγραψα. 🙂

  Μου αρέσει!

 18. @ Ωχ!!! Εχετλαίε, έχεις πέσει στη χειρότερη περίπτωση ακάλυπτου. Ίσως λόγω πόλης (εννοώ αυτή που μένεις τα τελευταία τρία χρόνια. Οι σούρδοι δεν φημίζονται για τη λεπτότητά τους).
  Εδώ -ίσως γιατί στο κέντρο που ζω ζουν άνθρωποι και στα υπόγεια ή γιατί άλλαξαν οι εποχές και οι άνθρωποι- γενικά δεν το βλέπω αυτό το πράγμα που στο πετρικό μου ήταν καθημερινότητα. Το πολύ πολύ να πέσει κάποιο ρούχο την ώρα που απλώνονται οι μπουγάδες.
  Αλλά αυτά που περιγράφεις και ειδικά το τελευταίο είναι πολύ καφρίλα. Δεν μου έχει τύχει ποτέ….
  Λογικά σου προκάλεσε απογοήτευση η ανάρτησή μου.

  Μου αρέσει!

 19. Πεθαίνω για φωταγωγούς και ακάλυπτους!!
  Δυστυχώς το παρόν σπίτι μου βλέπει σε έναν κήπο όπου τσακώνεται κάθε μέρα μια οικογένεια της οποίας της αξίζει ολόκληρο πόστ!

  Μου αρέσει!

 20. Ντάρια, είσαι δικό μας παιδί-πάει και τελείωσε. Πολλές εικόνες, πολλές ιστορίες, πολλές μνήμες από ακάλυπτους.
  Πραγματικά οι Στέρεο Νόβα είναι το αρμόζον σάουντρακ…

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s