Όλο φωτογραφίες ανεβάζω τον τελευταίο καιρό. Δεν ξέρω γιατί. Στην τελευταία ανάρτηση δεν έβαλα ούτε λεζάντες όπως είπε και ο Γιάννης. Η εικόνα είναι πιο δυνατή και δεν χρειάζεται τα λόγια να την αποδυναμώνουν; Βαρέθηκα να γράφω; Η αλήθεια είναι πως έγραψα πολύ τον χειμώνα που πέρασε. Και εδώ και αλλού. Εγώ, που μέχρι πριν τρία χρόια δεν έγραφα ούτε αράδα, πεπεισμένη πως είμαι ανίκανη να εκφραστώ με γραπτό λόγο. Μπορεί να μην έχω πλέον τι να γράψω ή να σκέφτομαι πως αυτά που έχω δεν αφορούν κανένα. Τι να γράψω; Να γράψω για τις εκλογές; Μα θα γράψουν χιλιάδες άλλοι. Θα αναλύσουν τα αποτελέσματα, τους λόγους της επιτυχίας ή αποτυχίας ανάλογα από ποιά μεριά το βλέπει ο καθένας. Εμένα με στεναχώρησαν τα αποτελέσματα. Όχι γιατί δεν πήγε καλά αυτό που ψήφισα αλλά γιατί βλέπω αυτή την ακροδεξιά άνοδο. Έβλεπα προχτές το πρώτο μέρος του «1900» του Μπερτολούτσι. Το είχα δει μικρή και είχα σοκαριστεί. Από τότε δεν έτυχε να το ξαναδώ. Δεν ήξερα πως θα το έβλεπα μετά από πάνω από 30 χρόνια. Ωραία ταινία. Με ξανασόκαρε αλλά διαφορετικά. Συνειδητοποίησα πόσο μοιάζει το τώρα με το τότε. Όπου τότε η δεκαετία του ’30. Με τα ίδια ακριβώς λόγια δικαιολογούσαν και τότε οι φασίστες τις πράξεις τους. Η ίδια φτώχεια, αναταραχή και έλλειψη ελπίδας στην κοινωνία. Όταν την είδα όμως στα 16 μου χρόνια έβλεπα το ελπιδοφόρο μήνυμά της. Ήταν η ηλικία μου και η εποχή που υποσχόταν ελπίδα. Τώρα είδα πως η ιστορία κάνει κύκλους και σε ξαναφέρνει συχνά στο σημείο που νόμιζες πως δεν θα ξαναφτάσει ποτέ η κοινωνία. Κι όμως, νάτο, εδώ είναι.

Ξέρω πως αυτοί που ψήφισαν το ΛΑΟΣ ή τη Χρυσή Αυγή δεν είναι φασίστες. Όχι όλοι. Μπορεί να γίνουν στην πορεία αλλά όχι ακόμα. Φοβισμένοι άνθρωποι είναι οι περισσότεροι. Φοβούνται τον ξένο, τον διαφορετικό, τη φτώχεια τους ή το μαύρο μέλλον που βλέπουν να τους την έχει στημμένη στη γωνία Κι αυτές οι ιδεολογίες πατάνε πάνω στον φόβο, τον χειρίζονται και τον κάνουν όπλο στα χέρια τους. . Ή είναι πιτσιρικάδες που εκλαμβάνουν την ακροδεξιά νοοτροπία και πρακτική σαν επαναστατική. Ας πρόσεχε η αριστερά. Της κλέψαν τα συνθήματα και αυτή κοίταζε αλλού. Και δεν νομίζω πως θ’ αλλάξει κάτι αριστερά. Θα φαγωθούν για το ποιός φταίει και θα σπάσουν σε 1000 κομμάτια ο καθένας σίγουρος πως φταίνε οι άλλοι. Αφήνοντας το αυγό του φιδιού (άλλη καταπληκτική ταινία αυτή…) να μεγαλώνει.
Πάλι απαισιόξα τα βλέπω τα πράγματα. Ελπίζω και εύχομαι να είμαι απλά απαισιόδοξη και η πραγματικότητα να με διαψεύσει.
Το αλιεύω από το διαδίκτυο. Αυτός είναι ο τρόπος που σκέφτεται σήμερα πολύς κόσμος. Αυτός το φωνάζει (και με κεφαλαία γράμματα), άλλοι απλά φοβούνται και ψηφίζουν.
«ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΕΝΑΝ ΛΟΓΟ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ???
ΝΑ ΔΕΙΣ ΜΙΝΑΡΕΔΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΦΑΝΑΤΙΚΟΥΣ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ,ΑΡΑΠΗΔΕΣ ΝΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ,ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΝΑ ΣΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ,ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ»

Advertisements