Αχ! αυτές οι διακοπές….


Διακοπές μέρος α’

Έτσι ξεκίνησαν οι διακοπές. Χαζεύοντας ένα φανάρι στην παραλία της Περαίας με αέρα και φόντο τη Θεσσαλονίκη. Και μετά βουρ για τα πλατάνια του κάμπινγκ στη Χαλκιδική. Ήμουν περίεργη να δω τι αλλαγές θα υπήρχαν φέτος. Τελικά δεν υπήρχαν πολλές. Οι καλύβες ίδιες, τα πλατάνια και οι ακακίες το ίδιο, οι περισσότεροι γνωστοί ήταν εκεί (αν και μερικοί πολύ αγαπημένοι δεν ήρθαν), οι σκηνές στη θέση τους. Τίποτε δεν είχε αλλάξει στις υποδομές. Αυτό που άλλαξε ήταν στην παραλία, το beach bar και το bar. Εκεί βγαίνουν τα φράγκα, σ’ αυτά έρριξαν το βάρος. Δεν καταλαβαίνω όμως γιατί θέλουν να μετατρέψουν κι αυτό το κάμπινγκ ίδιο με όλα τα άλλα της περιοχής τη στιγμή που για χρόνια είχε μιαν άλλη φήμη. Μάλλον η νοοτροπία του ελληναρά επιχειρηματία. «Αφού ο δίπλα βγάζει φράγκα έτσι θα το κάνω κι εγώ. Να τ’ αρπάξω στα γρήγορα και να φύγω». Γέρασε ο Βάκης, η γυναίκα του, η Τίτη, πέθανε το χειμώνα που μας πέρασε και οι καινούριοι δεν έχουν το δικό τους όραμα για ένα μέρος που είναι μοναδικό στη Χαλκιδική.
Άλλαξαν τις ομπρέλλες λοιπόν, έβαλαν και κάτι πανιά που μερικές φορές έμοιαζαν με πανιά ιστιοφόρου, έτσι όπως τα «φούσκωνε» ο αέρας. Είχε και κάποιες live βραδιές στο bar (όπως κάθε camping που σέβεται τον εαυτό του). Μόνον μία μου άρεσε κάπως, αυτή με ένα συγκρότημα από έλληνες και κουβανούς μουσικούς που έπαιζαν αξιοπρεπώς. Τα άλλα από μέτρια έως χάλια… (καλά, σε δυο τρεις πήγα, μη φανταστείτε)

Φυσικά είχαμε και το απαραίτητο μπουρίνι, Βόρεια Ελλάδα είναι αυτή. Μέρες το περιμέναμε αλλά μας ξεγελούσε. Τελικά ήρθε κανά δυο μέρες πριν φύγουμε. Ξεκίνησε βράδυ η βροχή και κράτησε μέχρι το άλλο μεσημέρι. Κοινώς σαπίσαμε αλλά ήταν όμορφα.

Το απόγευμα που σταμάτησε η βροχή η θάλασσα ήταν υπέροχη. Έκανα ένα από τα δύο πιο όμορφα κολύμπια των διακοπών μου και μετά την άραξα και χάζευα τον ουρανό που είχε καθαρίσει από τα σύννεφα…

Ένα βράδυ, κόβοντας βόλτες στην παραλία με τη φωτογραφική μηχανή στην τσάντα (όπως πάντα) αντίκρυσα αυτό το θέαμα. Τις καρέκλες, τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλλες που το πρωί απλώς τις χρησιμποιούμε, να χάνονται στο φως του φεγγαριού. Σαν πίνακας ήταν το θέαμα…
Και μετά φύγαμε. Αλλά δεν τελείωσαμε. Συνεχίσαμε με τις…

…Διακοπές μέρος β’
στο σπίτι ενός πολύ καλού φίλου, πάλι στη Χαλκιδική (που να τρέχουμε…)

Το σπίτι ήταν πάνω στο βουνό κι αυτό το θέαμα αντίκρυσα το απόγευμα που έφτασα. Μακάρισα το φίλο μου που έχει τέτοια θέα και χάρηκα που την έβλεπα κι εγώ. Την άλλη μέρα είδα και το μπαχτσέ του (που είναι το καμάρι του) και όλες τις μέρες που μείναμε εκεί (για 2-3 μέρες πήγα τη βδομάδα έφτασα, αρμένικη βίζιτα) τρώγαμε λαχανικά δικά του.
Το μενού όμως, εκτός από υπέροχη θέα και λαχανικά παραγωγής του, είχε και θάλασσες που μοιάζουν με Καραϊβική (έχει αρκετές τέτοιες η Χαλκιδική)


Και μετά έφαγα «κόλλημα» (φωτογραφικό) με την κούνια του γιού του, που ενώ το πρωί ήταν μια κανονική κούνια, το βράδυ και με κάποιο συγκεκριμένο φωτισμό γινόταν σαν εξπρεσσιονιστικός πίνακας. Ή τουλάχιστον έτσι το έβλεπα εκείνες τις ώρες. Τα τσίπουρα μπορεί να έπαιξαν το ρόλο τους σ’ αυτό…

Διακοπές μέρος γ’
Βόλτα στη Θεσσαλονίκη μετά δημοσίων θεαμάτων και τον μικρό από το χέρι. Ανέβηκα στο Λευκό Πύργο μετά από αιώνες (στην ηλικία του μικρού ήμουν τότε) και δεν το μετάνοιωσα καθόλου. Είναι ένα πολύ καλοφτιαγμένο μουσείο για την ιστορία της πόλης και έχεις μια καταπληκτική θέα όταν βγεις στο «μπαλκόνι» του.
Η κλασική εικόνα της παραλίας προς την πλευρά του λιμανιού κι ένα καράβι να μισοχάνεται στην αχλύ της θάλασσας.


Εικόνες από το λιμάνι με τους γερανούς. Κάτι μπορεί να κάνει τελικά ο τηλεφακός της μηχανής μου παρ’ όλο που δεν είναι σπουδαία μηχανή αλλά μια μικρομεσαία.

Καλό χειμώνα να έχουμε.

17 thoughts on “Αχ! αυτές οι διακοπές….

 1. Πανέμορφες φωτογραφίες από πανέμορφες – απ ότι φαίνεται – διακοπές! Ελπίζω να κράτησες αρκετές για να μας δείξεις και αργότερα, κατά τις κρύες νύχτες του χειμώνα …

  Mr Berlin

  ΥΓ: Σούστειλα χαιρετίσματα με κοινό γνωστό/φίλο μας, ελπίζω να τα λάβεις σύντομα…:-))))

  Μου αρέσει!

 2. Αχ αχ αχ…δεν υπάρχει ομορφότερο πράγμα από την ξαφνική μπόρα ενώ διακοπεύεις με την παρέα σου σε κάμπινγκ!!!
  Θυμάμαι δύο μέρες κλεισμένοι σαν τα ποντίκια στη σκηνή να παίζουμε "Αγωνία"!
  Γαμάτα ήταν!

  Μου αρέσει!

 3. Όμορφες φωτογραφίες,βλεπω πέρασες καλά,τώρα τα κεφάλια μέσα.
  Γύρισε και ο μαλάκας απο τις διακοπές, άστον να εκφράσει τις μαλακίες του,τσιμπούρι ο κερατάς….
  Μαιρη…

  Μου αρέσει!

 4. @ Καλησπέρα Γιάννη, καλώς σας βρίσκω.
  Κοίτα, το καλοκαίρι μου δεν ήταν τόσο ευχάριστο όσο αφήνουν να εννοηθεί οι φωτογραφίες αλλά είπα να κρατήσω μόνον τα ευχάριστα…

  Μου αρέσει!

 5. @ Κι εμένα μ' αρέσουν τα καλοκαιρινά μπουρίνια Patsiouri. Νιώθω πως αναπνέω καλύτερα μετά από μπουρίνι. Στη Β. Ελλάδα πάντως τα έχω εξασφαλισμένα κάθε καλοκαίρι.

  Μου αρέσει!

 6. @ Μαίρη γύρισε κι ο μαλάκας αλλά τέρμα η ελεύθερη έκφραση μαλακίας. Όλα έχουν ένα όριο και ο τύπος είναι πλέον οχετός. Δεν χρειάζετασι να τρώτε όλοι στη μάπα την αρρώστια του. Που θα πάει όμως, θα το βρω το αρρωστάκι και θα εύχεται να μην είχε γράψει ούτε έναν σχόλιο…

  Μου αρέσει!

 7. Πανέμορφες οι φωτό…και οισ τιγμές που επέλεξες…
  Με έκανες να χαίρομαι.. που τα έχω δίπλα μου….
  :-)))

  Καλό χειμώνα…
  (αν και..νομίζω πως είναι πολύ θλιβερή ευχή…)

  Μου αρέσει!

 8. είναι απογοητευτικό όταν μέρη με ξεχωριστή προσωπικότητα τ αλλάζουν με σκοπό να τα κάνουν "μοναδικά καλύτερα", όπως και τα έσοδά τους φυσικά, και τελικά τα ρίχνουν στο σωρό και πολύ άτσαλα αρκετές φορές.
  Το 2 σε 1 βαδίζει προς το όλα σε 1..δλδ κανένα, κατ εμέ..

  Ομορφες οι φωτογραφίες σου!
  Καλό χειμώνα!

  Μου αρέσει!

 9. @ Καλώς τη lenio.
  Το συγκεκριμένο μέρος είναι ίσως το μοναδικό τέτοιο στη Χαλκιδική. Η απόληξη μιας ρεματιάς στη θάλασσα με πλατάνια και ακακίες μέχρι τη θάλασσα και γάργαρο νερό από την πηγή που χάνεται κάπου στην αρχή της ρεματιάς. Οι παλιοί ιδιοκτήτες (που νοικιαζαν τον τόπο από το Όρος) δεν μπορούν πλέον (η Τίτη πέθανε το χειμώνα) και το νοίκιασαν σε κάτι 40άρηδες ανοιχτομάτηδες της αρπαχτής. Μου είπαν πως του χρόνου θα είναι αγνώριστο και τρόμαξα. Θα επενδύσουν στην παραλία -λέει- και δεν τους νοιάζει -λέει- οι παλιοί και μ΄πονιμοθι αλλά οι περαστικοί που μένουν λίγο και αφήνουν χρήμα- λέει…. Ό,τι πουλάνε και άλλοι 10 στη σειρά δλδ.

  Μου αρέσει!

 10. Εγώ στο είχα πεί , θυμάσαι ;
  Εργασία 1 (ένα) μήνα – διακοπές 11 (έντεκα) !
  Κι αν θα τύχαινε και μιά στραβή , τι πειράζει ;
  Είναι πολλοί οι μήνες καλή μου ;
  Eγώ πάντως σκέφτομαι σοβαρά να το εφαρμόσω .
  Οχι τώρα βέβαια , όταν με το καλό θεμελιώσω δικαίωμα σύνταξης !!!!!!!!
  Δεν λέω πότε 🙂
  Αιντε βρε φιλαράκι
  και του χρόνου !!!!!!!!
  Κοντεύουν οι επόμενες , τι έμεινε ;
  Εντεκα μήνες , ούτε καν χρόνος !!!
  Οσο για τις φωτό δεν λέω τίποτα .

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s