Tierra y Libertad


Γιατί άραγε μου έρχεται αυτή η ταινία στο μυαλό τις τελευταίες μέρες; Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;

Edit: Το παρακάτω κείμενο δεν είναι δικό μου. Το βρήκα και επειδή με εκφράζει κατά πολύ το παραθέτω.
Η ζημιά έχει ήδη γίνει. Έχει γίνει από την εποχή που ο ΣΥΝ (και ο ΣΥΡΙΖΑ από κοντά βεβαίως) αφηνόταν να γίνει έρμαιο των δημοσκόπων. Τι δουλειά έχει ρε σύντροφοι ένα κόμμα που θέλει να λέγεται αριστερό, ριζοσπαστικό, προοδευτικό, κινηματικό και τα ρέστα να καθορίζεται από τα αποτελέσματα μιας πληρωμένης έρευνας του Δ.Ο.Λ. ή άλλων συγκροτημάτων; Ο αφημένος στο παιχνίδι των μέσων ΣΥΡΙΖΑ, αποκαθηλώθηκε εν μία νυκτί, όταν του φόρτωσαν στις πλάτες του την εξέγερση του Δεκέμβρη. Εξέγερση που όχι μόνο δεν είχε την παραμικρή δυνατότητα να εμπνεύσει και να προκαλέσει, αλλά και που, όταν προσπάθησε να την ηγεμονεύσει (έστω μερικώς), του έκλεισε την πόρτα κατάμουτρα.
Γιατί ήρθε η καταστροφή μετά τις ευρωεκλογές, όταν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στα ίδια επίπεδα με εκείνα των ευρωεκλογών του 2004; Μήπως διότι όταν παίζεις στο αστικό γήπεδο (και αστικό γήπεδο είναι τα γκάλοπ και τα μίντια) είσαι εκτός έδρας κι ο γηπεδούχος θα σε καταπιεί. Ακόμα-ακόμα και οι εκλογές σύντροφοι, αστικό γήπεδο είναι. Νομίζω έφτασε η ώρα να ξαναπούμε τα βασικά που έχουμε ξεχάσει: αν μπορούσαν να φέρουν την αλλαγή θα ήταν παράνομες…

Για ένα γνήσια αριστερό, αντικαπιταλιστικό και ριζοσπαστικό κίνημα οι εκλογές δεν είναι παρά μια ακόμα («μία ακόμα» όχι η απόλυτη ή η μοναδική) ευκαιρία να αποκτήσει ένα βήμα ελέγχου της αστικής εξουσίας. Μέχρι εκεί και τίποτα παραπάνω! Αν η εκλογική επιβίωση είναι ο μόνος σου στόχος, τότε απλώς σημαίνει πως έχεις μπει βαθειά μέσα στο σύστημα και περιμένεις από αυτό την δικαίωση (και πιθανώς ακόμα και την επιβιωσή σου).
Μιλάνε όλοι (εκτός των Ανανεωτών του ΣΥΝ) ασταμάτητα για τον Κόσμο της Αριστεράς. Ε ας ασχοληθούν επιτέλους με τον Κόσμο της Αριστεράς. Γιατί ο κόσμος αυτός είναι ανυπεράσπιστος. Ανυπεράσπιστος από το αστικό καθεστώς και τους φορείς του. Ανυπεράσπιστος απ’ το άλλο κόμμα της αριστεράς που στην ουσία ενδιαφέρεται μόνο για την -αυτιστική- του επιβίωση (και επιβεβαίωση). Ανυπεράσπιστος από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά που συνίσταται από και απευθύνεται σε δέκα παρέες διακοπών στο «Φελεκιστάν» της Λευκάδας ή στη Σούγια του ΣΕΚ. Ανυπεράσπιστος από τους οργισμένους εφήβους με τις μολώτοφ…

Ήμαρτον πια, ας ασχοληθεί κάποιος σοβαρά!!!

17 thoughts on “Tierra y Libertad

 1. Γιατί ήταν από τις καλύτερες ταινίες… ever!!!!….
  Και… μας κάνανε να ΄χασουμε το μπούσουλα του ονείρου…
  Αλλά…σήμερα… κάτι έγινε….
  Δεν έγινε??
  "χωρίς αρχηγό"????

  Κάτι έγινε… Ναιιι…
  και ξαναήρθε… το χαμόγελο…
  στα χείλη…

  Δεν ήρθε???

  :-)))

  Υ.Γ. Δεν ξέρω τι έχω πάθει..και γράφω με αγγλικές λέξεις…
  Ισως φταίει το κρασί… ίσως φταίει.. ότι τα μικρά… ανταπεξήλθαν… και χαίρομαιιιιιιι

  Μου αρέσει!

 2. Να λέτε πάλι καλά αγαπητή που σας έχει κολλήσει αυτή η ωραία ταινία, κι όχι ο Τούρκος Κάπταιν-Αμέρικα που είδαμε εδώ τις προάλλες κι ακόμα κρατάμε τα σαγόνια μας από τα γέλια. (Το επίπεδό μας παραμένει δραματικά χαμηλό.)

  😉

  Μου αρέσει!

 3. Πολύ ωραία ταινία, από της πρώτες που πρόσθεσα στην συλλογή μου…

  @ Ακανόνιστη,

  αν κατάλαβα καλά αυτό που είπες, έχω να πω μόνο αυτό…

  Όπου λαλούν πολλοί κοκόροι, αργεί να ξημερώσει…

  Καλημέρα

  Μου αρέσει!

 4. @ Εγώ πάλι δεν πιστεύω πως κάτι έγινε φίλη μου aKanonisti. Αυτά τα "Όλοι αρχηγοί" δεν με πείθουν. Απλά αναβλήθηκε η σφαγή των αμνών….
  Εύχομαι να κάνω λάθος.

  Μου αρέσει!

 5. @ Βρε καλώς την Inko. Να σου πω την αλήθεια χίλιες φορές να έβλεπα χτες τον τούρκο Κάπταιν Αμέρικα. Τι είναι αυτός όμως; Ιδέα δεν έχω η θολοκουλτουριάρα… (θολό… γιατί μετά τα παυσίπονα για τον πονοκέφαλο που με χτυπάει κάτω 2-3 μέρες έχω μια θολούρα στο κεφάλι)

  Μου αρέσει!

 6. @ Snowball, έχεις πολύ ωραία λίστα ταινιών. Και βιβλίων.
  Όσο για τους αρχηγούς με βρίσκεις σύμφωνη. Τα φοβάμαι αυτά τα πολυαρχηγικά γιατί δεν με πείθουν για τις καλές τους προθέσεις.

  Μου αρέσει!

 7. @Daria

  Να είσαι καλά φιλτάτη για τα καλά σου λόγια!!!

  🙂

  Σχετικά με αρχηγούς, όπως τα είπες είναι…απλά αναβάλλουνε το αναπόφευκτο…

  Κρίμα πάντως, πολύ κρίμα…
  Ένα εγχείρημα που μπορεί να κατάφερνε να βγάλει πολύ κόσμο από τα αδιέξοδα (κι εμένα μέσα) φαίνεται να σβήνει…

  Μου αρέσει!

 8. Νταριούσκα,
  συμφωνώ ότι η «Γη και Ελευθερία» είναι εκπληκτική ταινία.
  Και θα συμφωνούσα και με το κείμενο που παραθέτεις, εάν δεν κατέληγε σε εκείνο το απαξιωτικό για τις 10 παρέες διακοπών στο «Φελεκιστάν». Όχι πως έχω πάει ποτέ στο Φελεκιστάν, ασχέτως αν αγαπώ τον χουάν Φελέχεθ, αλλά γιατί έτσι ο συγγραφέας απαξιώνει ένα χώρο, που στο φινάλε, όταν ο mainstream Συνασπιζμός έκανε χαρούλες με τον Μητσοτό, κράτησε μία στοιχειώδη φλογίτσα αναμμένη…

  Μου αρέσει!

 9. @ Σκύλε, δεν γνωρίζω προσωπικά τον άνθρωπο που έγραψε το κείμενο που παρέθεσα. Στη Λευκάδα έχω να πάω χρόνια (δεν ξέρω αν υπήρχε Φελεκιστάν τότε που πήγαινα) και στη βΣούγια πήγαινα πριν αιώνες, πριν την ανακαλύψει το ΣΕΚ που μάλλον τότε δεν υπήρχε. Τον Φελέκη τον συμπαθώ και τον σέβομαι χρόνια τώρα, αν μη τι άλλο γιατί πάντα ήταν συνεπής σ' αυτά που πίστευε και τα υπερασπιζόταν με τρόπο που οι περισσότεροι από μας δεν τολμούσαμε.
  Το κείμενο το έβαλα κυρίως για τα προηγούμενα γιατί συμπύκνωνε τα περισσότερα απ' όσα σκέφτομαι και βαριόμουν να βάλω σε μια σειρά.

  Μου αρέσει!

 10. Πως και δεν φρικάρεις…σε κάθε προσπάθεια ορισμού της σωστής ή λάθος αριστεράς???

  Σε ποιό ανθρώπινο σχήμα υπάρχει πλήρης ομοφωνία?
  Γιατί πρέπει να την επιδιώκουμε μέσα σε ένα κόμμα???

  Και εγώ.. δεν νομίζω πως θα γλυτώσουμε την σφαγή… αλλά κάτι άλλαξε…
  Εστω και ως κουβέντα.. ως έκφραση… ή πιθανότητα… που τέθηκε…
  Η αποτυχία.. δεν θα έπρεπε να μας τρομάζει…
  διότι την έχουμε μάθει…χρόνια τώρα…

  Μου αρέσει!

 11. @ Δεν θέλω βρε aKanonisti να ορίσω τη σωστή αριστερά. Απλά βαρέθηκα την αριστερά που μονίμως ομφαλοσκοπεί ή που σφάζεται για μια καρέκλα χωρίς να το λέει φανερά. Αυτό μου τη σπάει πάρα πολύ, τάχα μου πολιτικές διαφωνίες αλλά κατά βάση προσωπικές φιλοδοξίες. Κι εντάξει, ομοφωνία δεν υπάρχει ούτε με τον εαυτό μας αλλά κάπως πρέπει να υπάρχει μια βάση για συζήτηση. Κι αυτό που λέει ο τύπος που έγραψε το κείμενο είναι (αυτό κατάλαβα εγώ) πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργήθηκε μόνον για το ποσοστό στη Βουλή λογικό είναι να διαλυθεί κάποια στιγμή. Καλές οι διαφωνίες, θεμιτές. Αυτό που αναρωτιέμαι πάντα είναι το από που πηγάζουν. Και φοβάμαι πως πηγάζουν από προσωπικές φιλοδοξίες που δεν είναι κακές ή αθέμιτες ή ακατανόητες αλλά ως ένα σημείο βρε αδελφέ…

  Μου αρέσει!

 12. Ευτυχώς που χτες δεν πρόσεξα ότι υπήρχε συνέχεια στο post (ή υπήρχε και δεν το πρόσεξα) , διαφορετικά θα σχολίαζα χωρίς να έχω λάβει υπ' όψιν μου τους άλλους φίλους !

  Η αλήθεια φάνηκε ξεκάθαρη σήμερα , μετά τα αποκαλυπτικά δημοσκοπικά ευρήματα και φυσικά τα ΤρεμοΠρεντεντερικά σχόλια .

  "Ολα εξαρτώνται από το τι θα κάνει ο συνασπισμός" , έλεγε και ξανάλεγε ο Πρετεντ. Δηλαδή , πως να το εκλάβω εγώ αυτό ;

  Ας μην ανοίξω καλλίτερα το στόμα μου .

  Η ουσία Daria μου , είναι αυτή έτσι όπως πολύ καλά περιγράφετε στο κείμενο που μας έφερες (και δεν έχει σημασία ποιός και που το έγραψε , ίσως να είναι του Απλού – Αγνού – Ανώνυμου – Αριστερού) .

  Πάντως , εγώ όντας ΑΑΑ (πρόσεξες 3 Α , απουσιάζει ένα Α) , δεν βλέπω μακροζωία στο σχήμα .

  Μου αρέσει!

 13. @ Δεν τα είδα τα σχόλια σήμερα κύριε ΑΜ αλλά ούτε κι εγώ βλέπω να ζει για πολύ το σχήμα. Κάπου αλλού διάβασα πως το σχήμα είναι σαν να βρίσκεται σε Μ.Ε.Θ. και ζει διασωληνωμένο. Ίδωμεν….

  Μου αρέσει!

 14. …έτσι μου έρχετε , απ' την μιά να πάω να αγοράσω γεννήτριες κι απ' την άλλη να τραβήξω την πρίζα .
  Που θα καταλήξουμε ?
  Που θέλουν να καταλήξουμε ?

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s