πολιτικολογίες


Γενικά βαριέμαι να γράφω για πολιτική. Αλλά είναι κάτι εποχές που δεν γίνεται να το αποφύγω. Το έκανα το Δεκέμβρη, το έκανα στις Ευρωεκλογές δεν τη γλιτώνω ούτε τώρα. Κατ’ αρχήν να πω πως γενικά συμμετέχω στην εκλογική διαδικασία. Καλή ή κακή υπάρχει. Και ναι μεν, αν οι εκλογές μπορούσαν ν’ αλλάξουν τον κόσμο θα ήταν παράνομες, αλλά δεν μπορώ να με φανταστώ να ζω σ’ έναν κόσμο χωρίς αυτό το δικαίωμα. Βλέπετε εγώ έχω ζήσει την εποχή που δεν ήταν αυτονόητο δικαίωμα, την εποχή που ακόμα και η λέξη «εκλογές» ήταν παράνομη. Μπορεί να ήμουν πολύ μικρή τότε αλλά την αίσθηση του να φοβάσαι να μιλήσεις, να φοβάσαι ν’ ακούσεις συγκεκριμένη μουσική, να μη μπορείς να βρεις ένα βιβλίο γιατί ο συγγραφέας ήταν «μη αποδεκτός» από το καθεστώς (για να το θέσω κομψά) ή να κρύβεις την εφημερίδα μέσα στη σακούλα με τα ψώνια, την έχω. Δεν θέλω να τη ζήσω αυτή την εποχή και ως μεγάλη πλέον.
Εκλογές λοιπόν πάλι…. Θα ψηφίσουμε λοιπόν αλλά τι θα ψηφίσουμε; Ο κόσμος έχει γυρίσει τα πάνω κάτω. Γενικά ξέρω που κοντά βρίσκομαι. Ιδεολογικά, κοινωνικά, ταξικά ή σαν στάση και τρόπο σκέψης και ζωής. Δεν έχω ψηφίσει ποτέ ΝΔ, ποτέ ΠΑΣΟΚ. Δεν με αφορούν αυτά τα κόμματα. Ούτε ΚΚΕ ψήφισα ποτέ. Το ΚΚΕ δεν κατάφερε να με πείσει τότε που είχε τεράστια δύναμη στους πιτσιρικάδες, μετά τη μεταπολίτευση, όχι τώρα που κατά τη γνώμη μου έχει χάσει το τρένο. Δεν λέω, είναι κόμμα που λέει πως παλεύει για το δίκιο του εργάτη αλλά υπάρχουν πολλά που δεν μ’ αρέσουν. Δεν μ’ αρέσει η μονολιθικότητά του, δεν μ’ αρέσει η ξύλινη γλώσσα του, δεν μ’ αρέσει η στάση που κρατάει σε διάφορα γεγονότα, δεν μ’ αρέσει που θεωρεί πως αυτό και μόνον αυτό κατέχει την απόλυτη αλήθεια, δεν μ’ αρέσει που σε όλα τα συλλαλητήρια κάνει το δικό του πάρτι. Όλοι αντάμα κι ο ψωριάρης χώρια, μη τυχόν και μολυνθούν. Κάποιες φορές παλιά, έριξα άκυρο ψηφοδέλτιο στην κάλπη. Τις περισσότερες όμως ψήφιζα ΚΚΕ εσ. (παλιά) και ΣΥΝ αργότερα. Ακόμα και τότε που στο Πανεπιστήμιο κατέβαινα στις φοιτητικές εκλογές υποψήφια με τις Συσπειρώσεις που γεννήθηκαν την εποχή που έγινα φοιτήτρια. Πάρα πολλές με έπιαναν τα νεύρα μου με το ΣΥΝ, πολλές φορές μου φαινόταν χλιαροί και κρυόκωλοι, πολλές φορές τους ήθελα πιο μαχητικούς αλλά τελικά ήταν πιο κοντά σε όσα ήθελα από κάποιον εκπρόσωπο στη Βουλή ή αλλού. Και φυσικά τα τελευταία χρόνια ψήφιζα ΣΥΡΙΖΑ. Μου άρεσε η πολυσυλλεκτικότητά του, τα ανοίγματά του σε κινήματα. Μέχρι τις Ευρωεκλογές που τα έκαναν μαντάρα με τα εσωτερικά τους αλλά και λίγο πιο πριν, που φάνηκαν να μην καταλαβαίνουν τι μπορεί να σήμαιναν τα μεγάλα ποσοστά στα γκάλοπ. Γαμώ την τρέλα μου δηλαδή, μια ζωή στην πολιτική είναι και μάσησαν; Έφτασα να σκέφτομαι πως με τις μαλακίες τους θα με κάνουν να ψηφίσω ΚΚΕ και θα μου κοπεί μετά το χέρι. Τα ψιλομπάλωσαν βέβαια κι ελπίζω μετά τις εκλογές να βρουν το δρόμο τους. Θα τους ξαναψηφίσω λοιπόν. Γιατί θέλω να είναι στη Βουλή. Δεν μπορεί να έχουν φωνή τα λέσια του Καρατζαφύρερ και να λείπει η φωνή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Καρατζαφύρερ μπορεί να είναι το νέο trendy της εποχής αλλά η πολιτική και η ζωή μας δεν καθορίζεται από το trendy. Διαβάζω διάφορα και τρελαίνομαι. Το ΛΑΟΣ είναι επαναστατικό κόμμα!!!! Απέναντι σε τι επαναστατεί ρε γαμώτο; Απέναντι στο αριστερό κατεστημένο, λέει, που κυβερνάει την Ελλάδα η οποία πρέπει να ξαναγίνει μια περήφανη χώρα που θ’ ανήκει στους Έλληνες. Πιάσε τ’ αυγό και κούρευ’ το δηλαδή. Που είναι βρε αυτό το κατεστημένο κι εγώ δεν το πήρα χαμπάρι; Διότι άντε να πω πως μας κυβερνάει το εκδοτικό κατεστημένο, άντε και το κατασκευαστικό κατεστημένο, θέλετε και οι ΕΛ και οι Νεφελίμ; Να το πιστέψω κι αυτό αλλά το αριστερό; Και ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ; ‘Ελεος!!!
Παλιά, το σύνθημα που έλεγαν απαξιωτικά οι Κνίτες ήταν «Ρήγας Φεραίος κάθε σέξι νέος». Τώρα αν θες να είσαι επαναστάτης και trendy και sexy νέος (ή wannabe νέος) πρέπει να ψηφίζεις ΛΑΟΣ ή για ακόμα πιο επαναστατικά ΧΑ. American bar το κάναμε, όπως έλεγε και ο Παπαγιαννόπουλος στη «Βίλα των οργίων». Και μόνον για τον λόγο που όλοι, από τον περασμένο Δεκέμβρη και μετά, λυσσάνε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και του έχουν φορτώσει ακόμα και το ανεμογκάστρι της κουνιάδας τους, μου φτάνει για να τους ψηφίσω. Ας μπούνε όλοι στη Βουλή, γιατί να είναι μόνον οι δύο μόνιμοι επιβήτορές μας και ο Καρατζαφέρ;
Αλλά μάγκες, θα σας την έχω στημένη. Προσέξτε ρεμάλια, προσέξτε. Μη μαλακιστείτε πάρα πολύ, καιρός να ενηλικιωθείτε, ναι;

18 thoughts on “πολιτικολογίες

 1. Μια ερώτηση έχω.
  Εμένα δεν μου κάνει κανείς και πιστεύω πως όλοι θέλουν αν οικονομήσουν από τον ιδρώτα μου. Σαφώς χρειάζονται ριζοσπαστικές λύσεις που θα ταρακουνήσουν το κοινό έλληνα βολεψάκια ωχαδελφιστή αλλά κανείς δεν έχει τα αρχ… να τις πράξει, ούτε καν να τις ανακοινώσει.

  Η χώρα θέλει κάποιον που να την αγαπάει και να πιστεύει στη Δημοκρατία.
  Μήπως τον ε ξέρεις??? ε? ε?

  Μου αρέσει!

 2. @ Ούτε εγώ πολυπιστεύω στην ενηλικίωσή τους Κροτ και όντως οι επιλογές είναι ελάχιστες, η εξής μία. Και δεν είναι πως ψηφίζω με τη λογική της "χαμένης ψήφου". Αν πίστευα στις θέσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή του ΚΚΕ (μ-λ) π.χ. θα τους ψήφιζα. Αλλά μ' αυτούς είχα κόψει παρτίδες από το πανεπιστήμιο ακόμα.
  Επίσης δεν πιστεύω πως ήρθε η ώρα του "στ' άρματα στ' άρματα εμπρός στον αγώνα", για να πάρω τ' άρματα και να βγω στους δρόμους.
  Δεν ξέρω…. ζορισμένα τα πράγματα είναι.

  Μου αρέσει!

 3. @ Όχι ακριβώς με το στανιό aKanonisti αλλά σίγουρα δεν είναι αβίαστη και με την ψυχή μου. Αλλά τι να κάνουμε, δεν θέλω να διαλυθεί αυτό το πείραμα μιας ενωμένης αριστεράς (έστω και κολοβής αφού το ΚΚΕ κάνει ως συνήθως πάρτι μόνο του) και να μετατραπεί σε γραφικό γκρουπούσκουλο.

  Μου αρέσει!

 4. @ Κατ' αρχήν Θάμνε να σου πω πως δεν πολυπιστεύω σε Μεσσίες, μη σου πω πως τους φοβάμαι κι όλας. Και δεν ξέρω πως μπορεί ένας Μεσσίας ν' αγαπάει τη δημοκρατία. Αλλά πέρα απ' αυτό. Όλοι θέλουν να κονομήσουν από τον ιδρώτα μας και πρώτοι απ' όλους τα αφεντικά μας. Το ξέρει ο καθένας από μας όταν πάει να δουλέψει κάπου. Κι αυτό που απαιτεί είναι, να κονομάει το αφεντικό από τον ιδρώτα του αλλά να του δίνει κι έναν μισθό της προκοπής, αντάξιο της δουλειάς και του κόπου του έτσι ώστε να ζει αξιοπρέπως. Αυτή δεν είναι η σύμβαση που κάνουμε με τον εαυτό μας; Άλλο στο που έχουμε φτάσει, ξέρουμε πάντως πως το αφεντικό θα κονομήσει υπερπολλαπλάσια από μας. Κάπως έτσι το βλέπω και με τα κόμματα. Δεν πιστεύω στην ανιδιοτέλεια κανενός, αν πίστευα θα ήμουν χριστιανή και όχι άθεη. Αλλά λέω, ρε κερατάδες φάτε αλλά κάντε κάτι και για μας που σας δίνουμε το παντεσπάνι σας περιμένοντας κάτι από σας. Όχι εσείς το παντεσπάνι κι εμείς τα σκατά.
  Οπότε μάλλον δεν μπορώ ν' απαντήσω στο ερώτημά σου, δεν ξέρω….

  Μου αρέσει!

 5. @ Κι όμως wert01gf, για ένα σεβαστό ποσοστό απολιτίκ ανθρώπων -ειδικά σε μικρές ηλικίες- ο Φύρερ, ο Καρατζαφύρερ και παντός είδους τέτοια άτομα, θεωρούνται επαναστάτες και οι ιδέες και πρακτικές τους επαναστατική πράξη. Στόλισέ το και με λίγο αρχαίους ημών, Μεγαλέκο, έθνος ανάδελφον που όλοι μας μισούν και θέλουν το κακό μας και έχεις την εικόνα του σύγχρονου "επαναστάτη"!!!

  Μου αρέσει!

 6. H le3i 'epanastasi' ehi simiologiki litourgia gia tous original hountikous pou meta3i tous anaferonte sti periodo tis hountas os 'epanastasi'. Ena paradigma isos dini kaliteri idea ti akrivos enoo. Enas filos mou se mia apo tis megaliteres eteries tis Elladas rotise kapia stigmi sti diarkia enos simposiou sto opio itan mazi enan apo tous ipsila istamenous tis eterias: "Ta hronia tis 'epanastasis' pou isouna;". O typos den apantai: "kala pia epanastasi, tou '21;" alla tou lei, "molis iha vgi apo to ploitehnio ke imouna se tehniki thesi stin YENED"!!!! O fios mou pige na pnigi me ti portokalada pou epine. O allos amesos katalave ke pige na ta mazepsi legontas pos doulevontas se afto to perivalon tote apo aftomatismo katalave ti le3i epanastasi etsi klp.

  Thelo na po pos i hrisi tou orou se shesi ke LAOS/Karatzaferi metaferi kapia minimata pros anthropous pou hrisimopioun ti glossa kapios diaforetika apo tou ipolipous ke tous lei: "elate, mpori na mi to leme anihta, alla imaste mazi".

  Μου αρέσει!

 7. Κανείς δεν ξέρει γιατί απλά δεν υπάρχει.
  Αυτό που κ εγώ πραγματικά θέλω δεν είναι να κάθομαι και να με πληρώνουν αλλά να εργάζομαι ώστε να ζω με μάτια στο αύριο κ όχι ίσα ίσα να βγαίνει το σήμερα χρωστόντας το χθες!

  Η απουσία σεβασμού είναι που αλλάζει τα δεδομένα.

  καλό βράδυ

  Μου αρέσει!

 8. @ Τώρα πλέον δεν νομίζω πως χρησιμοποιείται κάπως έτσι η λέξη panik. Απλά οι πιτσιρικάδες οι γεννημένοι και μεγαλωμένοι σε καθεστώτα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έχοντας ακούσει για κατάρρευση των καθεστώτων του Αν. μπλοκ όπου εκεί έχουν γίνει βασιλικότεροι του βασιλέως, πιστεύουν πως είναι φοβερά επαναστατικό να είναι ακροδεξιοί. Ούτε σημειολογίες ούτε τίποτε. Έχω ακούσει από ανθρώπους γύρω στα 30, πως ενώ μεγάλωσαν σε αριστερό περιβάλλον έγιναν ακροδεξιοί γιατί στην Ελλάδα υπάρχει αριστερό κατεστημένο που την έχει καταστρέψει!! Και πως για όλα φταίει όχι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ που στην τελική εναλλάσσονται στην εξουσία από τη μεταπολίτευση και μετά αλλά η αριστερά και τα τελευταία χρόνια κυρίως ο Συνασπισμός και η μετεξέλιξή του σε ΣΥΡΙΖΑ. Πως το καταφέρνει αυτό ένα κόμμα του 4% είναι απορίας άξιο φυσικά.

  Μου αρέσει!

 9. @ Θάμνε, κι εγώ όπως και πολλοί άλλοι το ίδιο θέλουμε. Αλλά χρόνο με το χρόνο απομακρύνεται αυτή η δυνατότητα. Αυτό που δεν πιστεύω είναι πως όλο αυτό θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα του έργου ενός και μοναδικού Μεσσία, όσο κι αν το ήθελε. Για μένα δεν υπάρχουν Μεσσίες. Η δύναμη και η εξουσία που εκ των πραγμάτων τους δίνεται, τους αλλάζει και τους κάνει ανεξέλεγκτους. Κακό πράγμα η εξουσία, διαφθείρει πόσο μάλλον αν συγκεντρώνεται σε έναν και μοναδικό άνθρωπο.
  Καλημέρα σας.

  Μου αρέσει!

 10. Ίσως και να μην έχω επαφή με την πραγματικότητα,αλλά δεν ξέρω κανέναν άνθρωπο της ηλικίας μου (30)που να ψηφίζει ΛΑΟΣ. Ούτε κάποιον νεότερο.
  Θα είμαι ειλικρινής μαζί σου, ποτέ δεν θα ψήφιζα Ν.Δ., ποτέ και ΛΑΟΣ, ποτέ και ΚΚΕ. Αλλά αυτή τη φορά νομίζω ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει τα αυγά και τα πασχάλια και ενώ στην αρχή ο Τσίπρας μου ήταν απίστευτα συμπαθής, μετά μου έδωσε την εντύπωση ότι λατρεύει τη θέση του γιατί μπορεί να το παίζει γκόμενος στην ΤV. Ίσως και να έχω άδικο,αλλά έχω χρόνια να δώ πολιτικό τόσο ερωτευμένο με το είδωλο του, ίσως πάλι να φταίει το γεγονός ότι αριστερός και γιός μεγαλοκατασκευαστή δημοσίων έργων δεν μου κολλάει. Πάντα νόμιζα ότι η ιδεολόγια είναι και τρόπος ζωής.

  Μου αρέσει!

 11. Epanastasi 3e-epanastasi Daria, ego protimo na 3ero pos i akrode3ia ehi ena pososto tade, esto ke megalo (shetika), para oli afti na maskarvonte os dithen 'kentro-de3ii' ke na paramithiazomaste i ipolipi pos zoume se mia hora me agones ke paradosis iper tis dimokratias, gennetira tis dimokratias ke alla tetia grafika. Protimao na 3ero oti enas me dyo stous deka giro mou kouvalai tetia miala gia na lavo k' ego ta metra mou.

  Oso gia tous original hountikous pou sou perigrafo ke pou pragmatika pistevoun stin 'epanastasi' tis hountas, den ine kapii grafiki mikromesei ke ta3itzides, alla anthropi e3ousias se psiles thesis tou sistimatos pou kinoun pragmata ke dinoun aera ke ipostiri3i, ohi mono ithiki, se allilous. Pote vevea de tha leronan ta dika tous heria, alla ine kati sa 'noni' pou 'evlogoun' prosopa, katastasis, ke shimata. Ke gi' aftous mia 'epanastatiki' ideologia metrai akoma. Mpori na sou fani astio, alla vlepoun k' afti tin ideologia os tropo zois ke tin pernoun poli sovara. Nomizis pos i pitsirikades ta skeftikan ola afta moni tous; Simeni kati afto to 'epanastasi' ke an de to katalavoume ke to psa3oume, mia mera tha mas dagkosi. Mi pas makria. Des tin Italia. To akros epikindino eki afti ti stigmi ine pos o monos sovaros politikos pou ehi mini ine o Fini! Oli i ipolipi ine i karakgiozides i anikani i ke ta dio ke o monos pou parousizete na protini rizospastika pragmata se shesi me to kathestimeno pou parigage afto to karagkioziliki ine aftos. K' etsi mpori ke poulai 'epanastasi' k' as ine mesa stin kivernisi. Ine o monos pou kataferni na kani antipolitefsi sto Berlusconi!

  Μου αρέσει!

 12. Θράσο, κατ' αρχήν δεν μου φαίνεται ανακόλουθο να είναι αριστερός κάποιος που προέρχεται από οικογένεια εύπορη. Κι ο Αλαβάνος έχει περιουσία και άλλοι. Περιουσία που δεν την έκαναν μετά την εμπλοκή τους με την πολιτική. Κι ο Έγκελς πλούσιος ήταν, αυτό δεν τον εμπόδισε να ανήκει στους θεωρητικούς του μαρξισμού.
  Κοίτα, κι εγώ δεν ξέρω τέτοιους ανθρώπους (που ψηφίζουν ΛΑΟΣ εννοώ) στο περιβάλλον μου. Το περιβάλλον μου όμως είναι επιλεγμένο από μένα και σίγουρα μου μοιάζει. Κουβεντιάζοντας όμως με μαθητές μου π.χ. και κυρίως "κόβοντας βόλτες" στο νετ ανακάλυψα έναν κόσμο που δεν γνώριζα καν την ύπαρξή του. Και είναι μεγάλος αυτός ο κόσμος. Μεγαλύτερος απ' όσο μπορούσα να φανταστώ. Και γιαυτό τον κόσμο θεωρείται κάτι εντελώς ριζοσπαστικό το να υιοθετούν ακροδεξιές θέσεις. Απογοητευμένοι ίσως από την πολιτική και τους πολιτικούς είναι εύκολα θύματα σε καραταφερικές ρητορείες. Το κλίμα φτιαχνόταν εδώ και καιρό. Και μέσα στα υπάρχοντα προβλήματα είναι εύκολο να ψαρέψεις απολιτίκ και απελπισμένους νέους με μεγαλόστομες κουβέντες ή ποτίζοντάς τους με "αρχαίο πνεύμα αθάνατο" και θεωρίες συνομωσίας.
  Όσο για τον Τσίπρα ειλικρινά δεν ξέρω. Στην αρχή ήμουν πολύ επιφυλακτική. Πολύ νέος, πολύ άπειρος και πολύ απότομα έγινε αρχηγός. Δεν έχω χάσει την επιφυλακτικότητά μου αλλά δεν μου άρεσε και ο τρόπος που προσπάθησαν να τον χρησιμοποιήσουν οι έμπειροι ιντριγκαδόροι του ΣΥΝ.

  Μου αρέσει!

 13. @ Panik, υπό την έννοια που το βάζεις κι εγώ προτιμώ τις καθαρές θέσεις και το να ξέρω ποιός είναι ποιός. Μόνον που ο Καρατζαφέρ είναι μασκαρεμένος και επειδή είναι αλεπού και γνώστης της τηλεόρασης τσιμπάει πολλούς έτσι. Χρησιμοποιεί το φόβο, την αγωνία για το αύριο, παίζει με τα εθνικά θέματα, πουλάει τσαμπουκά, υιοθετεί αριστερά συνθήματα και η αριστερά δεν χαμπαριάζει. Καραγκιόζης αλλά οι καραγκιόζηδες πουλάνε σε μια χώρα που πλέον θεωρεί θέσφατο ό,τι λέγεται στην τηλεόραση και ψηφίζει με βάση το πόσο γνωστός τηλεοπτικά είναι κάποιος. Είναι άθλια η πραγματικότητα σ' αυτή τη χώρα μάτια μου. Δεν ξέρω για την Ιταλία (εσύ ξέρεις καλύτερα) αλλά εδώ είναι μια απογοήτευση. Σαν ομαδική παράκρουση ένα πράγμα…
  Οι πιτσιρικάδες φυσικά και δεν τα σκέφτηκαν μόνοι τους. Το να σκέφτονται δεν περιλαμβάνεται στις δραστηριότητες των περισσότερων απ' αυτούς. Ψηφίζουν είτε για πλάκα είτε αυτούς που τους φαίνοται (στην τηλεόραση πάντα) πιο τσαμπουκαλήδες και με πιο ευκολοχώνευτο λόγο.
  Χέστα κι άστα….

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s