Ρολά ασφαλείας και νεοφιλελευθερισμός…


Σαν μαγαζί απέναντι από το Πολυτεχνείο νιώθω λίγο πριν την επέτειο της 17 Νοέμβρη. Με τα σιδερένια ρολά χωρίς τρύπες, έτοιμα να αποκρούσουν τις ορδές των βαρβάρων. Περίεργη κατάσταση αν σκεφτεί κανείς πως εδώ δεν υπήρχαν ορδές αλλά μόνον ένας βάρβαρος. Το μόνο που σκέφτομαι είναι πως θα φάνε πόρτα διάφοροι διαδικτυακοί φίλοι και δεν θα καταλαβαίνουν τι παίχτηκε και τους κλείδωσα απ’ έξω. Αλλά προς το παρόν δεν γινόταν αλλιώς. Ή που θα το έκλεινα το μαγαζί ή θα έβαζα ρολά ασφαλείας. Τέλος πάντων, προς στιγμήν του πέρασε του μαλάκα το δικό του.

Αλλαγή θέματος.

Τον τελευταίο καιρό διαβάζω (προσπαθώ τουλάχιστον) διάφορα πράγματα που δεν είχα ξαναδιαβάσει ποτέ στη ζωή μου. Για φιλελευθερισμό, νεοφιλελευθερισμό, κοινοτισμό, κοινωνικό φιλελευθερισμό, μαρξισμό και άλλα φιλοσοφικοκοινωνικά και οικονομικά θέματα. Έννοιες τις οποίες όλοι τις χρησιμοποιούμε (κι εγώ μαζί) αλλά που ποτέ εγώ τουλάχιστον δεν είχα στα σοβαρά ασχοληθεί με το τι σημαίνουν ακριβώς. Κι όλα αυτά για να γράψω ένα κείμενο-εργασία για τη θέση της εκπαίδευσης στη σύγχρονη εποχή του νεοφιλελευθερισμού και της οικονομίας της αγοράς. Η εκπαίδευση από δημόσιο αγαθό όπως θεωρείτο μέχρι τώρα στις δημοκρατικές κοινωνίες της δύσης, έχει πλέον μετατραπεί -αν όχι ολοκληρωτικά αλλά εκεί πάει το πράγμα- σε οικονομικό αγαθό. Και σαν οικονομικό αγαθό διέπεται και από άλλους κανόνες. Η γνώση είναι προϊόν, ο μαθητής/φοιτητής είναι πελάτης και οι εκπαιδευτικοί οργανισμοί μαγαζιά που παράγουν σωρηδόν ειδικευμένο και αναλώσιμο προσωπικό. Στις Βρυξέλλες και αλλού υπογράφονται συμφωνίες και συνθήκες που θα καθορίσουν το μέλλον μας κι εμείς χαμπάρι δεν παίρνουμε. Μέχρι το τέλος του χρόνου πρέπει να υπογράψουμε την Οδηγία Bolkenstein «περί χάραξης πολιτικής εξάλειψης των εμποδίων που παρακωλύουν την ελεύθερη κυκλοφορία υπηρεσιών και την ελευθερία εγκατάστασης των παροχών υπηρεσιών που επηρρεάζουν τόσο τους φορείς που επιθυμούν να εγκατασταθούν σε άλλα κράτη μέλη όσο και εκείνους που παρέχουν υπηρεσία σε άλλο κράτος μέλος χωρίς να έχουν εγκατασταθεί στο κράτος αυτό». Τι ωραία που είναι διατυπωμένη ε; Με τίποτε δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά σε τι ακριβώς κατάσταση μας βάζει. Που επηρεάζει όλο αυτό την εκπαίδευση; Υποθετικά οι υπηρεσίες εκπαίδευσης δεν συμπεριλαμβάνονται στην Οδηγία. Συμπεριλαμβάνονται όμως διάφορες άλλες που επηρεάζουν την ποιότητα της εκπαίδευσης όπως υπηρεσίες σχετικές με βιβλιοθήκες, η έρευνα κ. α. Αν λάβουμε υπόψη και την επικείμενη αναγνώριση των κολλεγιών που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια μέσω franchising, την Συνθήκη της Μπολόνια και την επικείμενη Συνθήκη της Πράγας έχουμε λίγο πιο ολοκληρωμένη την εικόνα.

Το μέλλον που προδιαγράφουν και αποφασίζουν για μας και κυρίως για τα παιδιά μας είναι ένα τεράστιο χάσμα που όλο και θα μεγαλώνει αναμεσα στην ελίτ που θα μπορεί ν’ αγοράζει ποιοτικές υπηρεσίες εκπαίδευσης και στην αναλώσιμη πλέμπα.

Τέλειο ε;

Μη ξεχάσω, μ’ αρέσει πολύ ένα βιβλίο που έπεσε αυτόν τον καιρό στα χέρια μου. «Το τέλος της εργασίας και το μέλλον της», του Jeremy Rifkin από τις Εκδόσεις «ΛΙΒΑΝΗ». Βιβλίο γραμμένο από οικονομολόγο, το οποίο το καταλαβαίνουν άνετα ακόμα και οι αδαείς σαν και μένα. Μέχρι το σημείο που διάβασα βλέπω ένα μέλλον μαύρο κι άραχλο. Δεν ξέρω α υπάρχει κάποια νότα αισιοδοξίας στο τέλος του.

23 thoughts on “Ρολά ασφαλείας και νεοφιλελευθερισμός…

 1. ψιτ….εδώ είμαστε….μην ανησυχείς!

  Η οδηγεία Μπολκενστάιν θα ρημάξει τα πάντα και η ΠΑΣΟΚάρα θα την περάσει as soon as possible όπως και τα υπόλοιπα!

  Δεν έχω ψευδαισθήσεις πια, όχι πως είχα και ποτέ!

  Αγαπημένη, θα τα πούμε το Σάββατο!

  Μου αρέσει!

 2. χο χο χο, εγω το Σάββατο θα πάω στους ΖΖ-ΤΟΡ.

  Sorry, αλλα οι νοτες αισιοδοξίας μου εχουν τελειώσει εδώ και καιρό.
  Οπότε μάλλον θα μου α΄ρεσι το βιβλίο.

  Καλημερα φιλενάδα

  Μου αρέσει!

 3. Δεν θα έχω μουσική στο βλογκάκι μου; 😦
  Σνιφ….. Ούτε μία τόση δα μουσικούλα;
  Επίσης θέλω να μου πεις από που βάζω ένα blog roll. Βοήθεια δάσκαλε! Εδώ είναι πιο μπερδεμένα τα πράγματα….

  Μου αρέσει!

 4. καλό μεσημερι καλή μου….δηλαδη τωρα εισαι οκ;;;τι άλλαξε απο το προηγουμενο;;;Ρωταω διοτι ως ψιλοτουβλαρα δεν καταλαβαινω και πολλά πραγματα!!!!
  φιλια

  Μου αρέσει!

 5. Άραγε για το μπάχαλο της ελληνικής εκπαίδευσης φταίνε μόνο οι ντιρεκτίβες των … κουτόφραγκων ή και οι δικές μας επιλογές και οι συντεχνιακές λογικές; Και πάντως τα ελληνικά πανεπιστήμια που εκπαιδεύουν τους αυριανούς δασκάλους απεχθάνονται μέχρι βδελυγμίας την επάρατη παγκοσμιοποίηση και την ανταπόκριση στις ανάγκες της αγοράς. Τώρα πόσο ανταποκρίνονται στις ανάγκες των σχολείων είναι ένα άλλο ζήτημα. Ας στο καλό, νευρίασα!

  Μου αρέσει!

 6. Με γεια το καινουργιο σπιτι!!!
  Ηρθα να δηλωσω παρουσια!!!
  Ελπιζω και ευχομαι εδω να μην υπαρχουν ανθρωποι που θα μπουν στο σαλονι με λασπωμενα παπουτσια!!!
  Πολλα φιλια!!!

  Μου αρέσει!

 7. Αναιδεστάτη μου, για το μπάχαλο της ελληνικής παιδείας σαφώς και δεν φταίνε μόνον οι ντιρεκτίβες της παγκοσμιοποίησης και των κουτόφραγκων αλλά κυρίως το γεγονός πως η ελληνική παιδεία είναι φτιαγμένη από και απευθύνεται σε έλληνες. Ξέρουμε πολύ καλά και οι δύο τι σημαίνει ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Το να το κρίνουμε όμως όσο αυστηρά θέλεις, δεν σημαίνει πως θα αποδεχτούμε την αντιπέρα όχθη που λέει πως όλα είναι φτιαγμένα για τις ανάγκες της αγοράς και αλλάζουν ανάλογα μ’ αυτές τις ανάγκες. Λες να φτιάξει έτσι το εκπαιδευτικό σύστημα; Ίσως βγάζει καλύτερους εξειδικευμένους βιδωτές βίδας που αύριο θα πρέπει να επιμορφωθούν για κάτι άλλο γιατί η αγορά δεν θα χρειάζεται άλλους βιδωτές αλλά ανθρώπους ολοκληρωμένους και με παιδεία δεν νομίζω πως θα έχουμε.
  Που χάθηκες κούκλα; Σε πεθύμησα.

  Μου αρέσει!

 8. Daria μου Η πρεπει να σε λεω αλλιως τωρα? Εγω παντα περναω απο εδω και παντα ρωταω τους κοινους μας φιλους για σενα …
  Χαθηκαμε αλλα δεν ξεχαστηκαμε και γιαυτο ειναι σιγουρο οτι θα ξαναβρεθουμε…
  To zombie ειναι καλα και σου στελνει τους χαιρετισμους του!
  Φιλια!!!

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s