Χειρόγραφα στη μ.Υ. εποχή…


Πάνω από είκοσι χρόνια χωρίζουν το πρώτο χειρόγραφο από το δεύτερο… Με κάλεσε στο μπλογκοπαίχνιδο με τα χειρόγραφα ο morfeas και πάνω που σκεφτόμουν τι να γράψω έπεσα πάνω στο ποιήμα του Πατρίκιου που το είχα γράψει κάποτε σ’ ένα κίτρινο τετράδιο ανάμεσα σε θεωρήματα των μαθηματικών. Όταν το είδα σκέφτηκα πόσο καλύτερα γράμματα έκανα στην προ ηλεκτρονικών υπολογιστών εποχή… Ο υπολογιστής μου αφαιρεί σιγά σιγά την ικανότητα να κάνω όμορφα γράμματα σε χαρτί.
UrBaN , trip , john simon ritchie, Πένθιμο σκυλί , LoRy , einai san ena kilk , θέλετε κι εσείς; Οι κανόνες απλοί:
1. Γράψε … ( ή … σκάψε )
2. Σκάναρε ( ή φωτογράφισε… )
3. Πόσταρε.
4. Ειδοποία!
5. Προσκάλεσε άλλους 5 ή και περισσότερους blogger να συμμετέχουν
6. Ανέφερε οτι είναι για το http://www.autographcollectors.blogspot.com/
Ψιτ καλέ… εσείς από το http://www.autographcollectors.blogspot.com/ , έχει κι εδώ χειρόγραφο…

12 thoughts on “Χειρόγραφα στη μ.Υ. εποχή…

  1. Thank you Daria!Μήνυμα ελήφθη! Όβερ!Πάντως για τα γράμματα, έχεις απόλυτο δίκιο. Ο γραφικός χαρακτήρας μου σήμερα είναι ένας σκέτος παλιοχαρακτήρας! Καμία σχέση με τα στρογγυλά ωραία μου γραμματάκια, είκοσι χρόνια πριν…

    Μου αρέσει!

  2. Νύχτες τρελλαμένες και γράμματα που στο διάβα τους εξελίχθηκαν, απέκτησαν ένταση, θέλω και προσωπικότητα..Μ’άρεσε πολύ το πως έγραφες το σίγμα τελικό [ς]…Μια μέρα καλή και όμορφη!!!

    Μου αρέσει!

  3. Δεν έκανα ποτέ ωραία γράμματα, όμως ήταν τουλάχιστον ευανάγνωστα. Πριν 16 χρόνια άρχισα να χρησιμοποιώ υπολογιστή. Στο σπίτι, στη δουλειά και το καλοκαίρι και στο αυτοκίνητο… Με το χέρι έγραφα μόνο σύντομα σημειώματα, post-it στη δουλειά, τη λίστα του σούπερ μάρκετ στο σπίτι. Πριν τρία χρόνια χρειάστηκε να γράψω στο χέρι ένα τρισέλιδο κείμενο. Τόγραψα προσεκτικά, για να μην «εκφυλιστεί» ο γραφικός χαρακτήρας και να είναι ευανάγνωστο καθ’ όλο το μήκος. Πονούσε ο βραχίονάς μου επί μία εβδομάδα…

    Μου αρέσει!

  4. @ TRIP, μόνο παλιοχαρακτήρας; Άθλιο τον βρίσκω το δικό μου. Μερικές φορές δυσκολεύομαι να καταλάβω τι γράφω… Η πλάκα είναι που προσπαθώ να πείσω το γυιό μου να προσπαθεί να κάνει ωραία γράμματα και φυσικά μου αντιτείνει δύο ατράνταχτα επιχειρήματα.1) τα δικά σου τα γράμματα όταν γράφεις τα ψώνια για το σούπερ μάρκετ τα είδες; Δεν καταλαβαίνω τι γράφεις…2) Γιατί βρε μαμά; Αφού εγώ θα γράφω στο Word!@ Θεέ, δεν θυμάμαι αν ήταν μέρες ή νύχτες (μάλλον μέρες γιατί δεν μπορούσα να διαβάσω νύχτα) αλλά τρελαμένες σίγουρα. Για να γράφω ποιήματα ανάμεσα στο θεώρημα του Egoroff και το λήμμα του Fatou, πάρε και κατάλαβε…Να θυμόμουν και τι λένε αυτά, καλά θα ήταν…@ Σκυλούκο μου, κι εγώ πριν 15 περίπου χρόνια άρχισα να χρησιμοποιώ υπολογιστή (θυμάσαι;;;;) και από τότε τα γραμματάκια μου πήραν σιγά σιγά την κάτω βόλτα. Τώρα, ο χειρότερος εφιάλτης μου είναι να γράψω στο χέρι μεγάλα κείμενα. Έγινε πραγματικότητα πέρσι τον Ιούνιο που έπρεπε να δώσω εξετάσεις και να γράψω σχεδόν ένα τετράδιο χειρόγραφα. Ξεκίνησα καλά αλλά επειδή ήταν πολλά, στο τέλος έκανα κάτι αρκουδογράμματα και κάτι μουτζούρες!! Χάλια μαύρα… Λυπόμουν αυτή που θα έπρεπε να τα διαβάσει και να διορθώσει. Φυσικά μετά το χέρι μου ήταν κουλό από τον ώμο και κάτω για κανά δυό μέρες… Το κακό είναι πως πρέπει να τον ξαναζήσω τον εφιάλτη σε τρεις βδομάδες. Φοβερό δεν είναι να με τρομάζει όχι το τι θα γράψω αλλά το γεγονός πως πρέπει να το γράψω με το χέρι; Και να φανταστείς πως παλιά όλο και κάποια μοναδούλα τσίμπαγα λόγω ωραίου γραπτού!

    Μου αρέσει!

  5. εμένα πάλι μου αρέσουν τα καινούρια σου γράμματα. πιστεύω ότι τα γράμματα που κάναμε μικροί στο σχολείο δεν είχανε χαρακτήρα, μας μαθαίνανε να κάνουμε όμορφα γράμματα για να διαβάζοονται πιο εύκολα. εγώ την γλίτωσα, ποτέ δεν κατάφερα να κάνω αβίαστα καλά γράμματα!!! και τώρα έχω καταντήσει αδιάβαστος!!!

    Μου αρέσει!

  6. Είδες ρε συ; Αυτό που λέει ο Σκυλάκος είναι αλήθεια.. Κι εγώ άμα κάτσω να γράψω στο χέρι, τα κάνω τόσο λάσπη που πονάω και δεν καταλαβαίνω και τι λέω μετά από λίγες μέρες… Μια χαρά είναι τα γράματά σου… Λίγο βιαστικά.. όπως πάει και η ζωή μας. Φιλιά:)))

    Μου αρέσει!

  7. To ίδιο πρόβλημα εχω και γωμε τα γράμματά μου…άσεΤα δικά σου ειναι ακόμα όμορφαενώ εμένα….άσε καλύτερα χαχαχαΌμορφο και το τριαντάφυλλο σουμύρισε ως δωκοτσυφοφιλάκιατσίου!!!

    Μου αρέσει!

  8. Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την σύγκριση και το συμπέρασμά σου!Σ’ ευχαριστούμε πολύ για την συμμετοχή σου στο «ιδιογράφως».Τα σημειώματα αναρτήθηκαν στο blog

    Μου αρέσει!

  9. @ morfeas, όλα αλλάζουν πάνω μας. Τα γράμματα θα έμεναν τα ίδια;@ kwlogria μου, όχι μόνο βιαστικά αλλά και κάποιες στιγμές το χέρι σαν να ξέχασε να χρησιμοποιεί το στυλό. Τρώει και μερικά στο δρόμο. Ειδικά όταν τα γραμμένα δεν πρόκειται να τα διαβάσει άλλος εκτός από μένα.@ Βρε κοτσύφι, μια χαρά είναι τα δικά σου, τα είδα. Κι αν σκεφτεί κανείς πως τα κάνεις με τη μυτούλα!!!@ ocean soul, ενδιαφέρον…@ faraona, ευχαριστώ σε γειτόνισσα…@ George, και τι χαρά όταν το βρίσκεις μπροστά σου μετά από χρόνια εκεί που δεν το περιμένεις…Καλώς όρισες.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε